Välfärdsteknologi ger goda miljöeffekter
Welfare policy
9 Dec 2021
I ett skapat scenario går det att se att välfärdsteknologi och distanslösningar ger miljöeffekter som bidrar till grön omställning och minskade koldioxidutsläpp. Det visar en modell som forskare tagit fram.
Scenariomodellen presenteras i dag på Nordiskt välfärdsforum 2021 i rapporten Bridging Health and Sustainability: Through the Lens of SDG synergies and Climate Impacts. Den är framtagen av Stockholm Environment Institute, SEI, och Nordregio på uppdrag av projektet Vård och omsorg på distans, VOPD.
Ett exempel som presenteras i rapporten visar att Storumans kommun indikerar en minskning av resor och därmed minskning av CO2-utsläpp omfattande cirka 31 ton koldioxid per år, vid användande av distanslösningar i form av virtuella hälsorum.
Nödvändig utveckling
Användandet av digitala lösningar och välfärdsteknologi ökade markant under corona-pandemin. Tidigare var det delvis självklart för människor som lever i glest befolkade områden att förlita sig på teknik för att få tillgång till vård -och omsorgsservice. Många menar att digitala lösningar och välfärdsteknologi är en utveckling som är nödvändig för att klara av att hålla en hög kvalitet och kvantitet av vård och omsorgstjänster i våra nordiska länder. Fram till nu har frågan om dessa lösningars bidrag till positiva effekter på klimatet, i form av minskade koldioxidutsläpp, inte varit i fokus tidigare.
– Resultaten i scenariomodellen är lovande. Välfärdsteknologi medför positiva effekter på klimatet. Det är ju något som vi inom det nordiska samarbetet inte har uppmärksammat tidigare men som vi nu förhoppningsvis kan göra och med det bidra till fortsatta projekt och studier inom detta område, säger Bengt Andersson.
Related news
Disability issues
7 May 2024