Danmarks nya riktlinjer mot hemlöshet ska göra bostäder till hem
Welfare policy
22 Jan 2021
Danmark tar ett nytt grepp om hemlöshetsarbetet, med en samling riktlinjer från Socialstyrelsen för att stötta kommunerna att implementera Housing First. Samtidigt stärks vikten av förebyggande insatser och helhetsperspektiv som inte bara ska ge folk tak över huvudet, utan också ett hem.
Danmark har redan, i likhet med Finland och Norge, lämnat den gamla trappstegsmodellen kring hemlöshet, där man tidigare ställde krav på medborgaren om exempelvis nykterhet innan hen kunde få tillgång till bostad.
Sedan 2009 har Danmark ett hemlöshetsarbete med Housing First som ledstjärna, alltså att bostaden ses som en förutsättning för att få ett fungerande liv.
Kommuner har dock kommit olika långt i att implementera denna strategi och eftersom det finns ett stort urval av metoder så har danska Socialstyrelsen nu tagit fram nya riktlinjer, Nationale retningslinjer for indsatsen mod hjemløshed, som ska se till att skapa en enhetlig tillämpning av bostadspolitiken i hela landet.
Fyra viktiga pelare i arbetet
Danmarks nationella hemlöshetsstrategi lanserades 2009, Hjemløsestrategien – en strategi til at nedbringe hjemløshed i Danmark, då 17 kommuner fick 500 miljoner danska kronor för att reducera hemlösheten. Strategin följdes sedan av implementerings- och förankringsprojektet under 2014-2016. Utvärderingar har visat att strategin har haft positiva följder.
Den senaste utvärderingen av implementeringen av Housing First skedde förra året, Udbredelsen af Housing First. Rapporten visade att vissa kommuner inte helt lyckats införa Housing First, det beror på att många av dem saknar systematiska processer för att få fram bostäder, att organisera samarbetet eller erbjuda bra boendestöd. För att råda bot på de problemen ute i kommunerna lanseras därför nu de nya riktlinjerna, som stöd i hur strategin ska implementeras.
Hela arbetet bygger på fyra pelare: förebyggande, organisation och samarbete i kommunerna, planerade bostadsinsatser och medborgaren i centrum.
Tillgång till billiga bostäder
En grundläggande förutsättning för hemlöshetsarbetet är att det finns bostäder att tilldela de som är hemlösa. Därför skriver danska Socialstyrelsen att kommunerna bör se till att det finns tillgång till bostäder till kostnader som folk kan klara.
Detta är en av de punkter som professor Hans Svärd och direktör Eva Franzén framhåller i debattartikeln ”Norge och Finland är bättre än Sverige på att minska hemlöshet”.
Redan i utvärderingen av Danmarks hemlöshetsstrategi 2013, Hjemløsestrategien – Afsluttende rapport, kom det fram att ett hinder för att lyckas få ner hemlöshetssifforna var just bristen på billiga bostäder.
En blick på grannländerna Finland och Norge visar också att en framgångsfaktor har varit att de länderna haft en hög takt på bostadsbyggandet. Läs mer om de olika nordiska ländernas hemlöshetsarbete historiskt i vår rapport Hemlöshet i Norden – Utvecklingen av nordisk bostadspolitik.
Samarbete inom kommunen
Det senaste steget i Danmarks arbete mot hemlöshet bygger alltså vidare på det som redan gjorts, men stärker upp för att hjälpa kommunerna att lyckas.
Det handlar om att organisera insatserna så att olika delar av samhället kan samarbeta, istället för att riskera att motverka varandra. Riktlinjerna fokuserar därför mycket på hur kommuner kan organisera sig för att överbrygga glapp och hitta lösningar som fungerar, hela tiden med den enskilde medborgaren i fokus. Medborgarperspektivet stipulerar att det är myndigheterna som bör anstränga sig för att tillgodose behoven hos individen utifrån ett rättighetsperspektiv.
Stöd vid övergångsperioder
Strategin med Housing First kombineras också med förebyggande arbete, för att färre ska hamna i hemlöshet.
Här finns en medvetenhet om att hemlöshet ofta är återkommande och att det behövs särskilt stöd vid riskfyllda övergångsperioder i en människas liv. Sådana övergångar kan vara att komma ut ur fängelse, skrivas ut från psykvård eller bli av med sin inkomst, men det kan också vara ett dödsfall i familjen. Vid sådana övergångar kan det behövas stöd för att klara av att hålla kvar vid en bostad.
Göra en bostad till ett hem
De danska riktlinjerna talar om målet att medborgare som hjälps ur hemlöshet inte bara ska få tak över huvudet, utan också stöd att göra bostaden till ett verkligt hem där de vill leva.
Med det menas också att bostadslösningen inte ska vara tillfällig, utan att målet ska vara att hålla fast vid bostaden och känna sig hemma där och i området. Därför talas det inte bara om ekonomiskt stöd utan det läggs också vikt vid god praxis kring boendestöd och hur behandlingar kan fungera i kombination.
Related news
Welfare policy
11 Jan 2023