Personer med funktionsnedsättning drabbas hårt av ekonomiska nedskärningar
Handicap
25 apr 2024
När ekonomin stramas åt får det stora effekter för personer med funktionsnedsättning. Hur illa är läget i Norden just nu? Och hur kan personer med funktionsnedsättning stöttas på bästa sätt trots det svåra ekonomiska läget? Då Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder möttes i Stockholm var ekonomi en av frågorna som diskuterades.
FN:s funktionsrättskonvention har en artikel som handlar om tillfredsställande levnadsstandard och social trygghet. Ekonomiskt tuffare tider innebär nedskärningar för många grupper i samhället. Funktionshindersrådet understryker att personer med funktionsnedsättning inte får drabbas oskäligt hårt.
Samarbetsorganisationen Funktionsrätt Sverige ser allvarligt på nuläget.
– När vi har tittat på statistiken ser vi att den ekonomiska situationen har förvärrats för personer med funktionsnedsättning, berättar Marie Sten, som representerar Funktionsrätt Sverige i det nordiska Funktionshindersrådet.
Underlaget kommer bland annat från Socialstyrelsen i Sverige. Statistiken visar att förekomsten av långvarigt ekonomiskt bistånd ökar bland personer med funktionsnedsättning, samtidigt som den minskar för den totala befolkningen.
Större andel oroar sig för sin ekonomi
Bland personer med funktionsnedsättning i Sverige skulle 38 procent inte klara av att betala en oväntad utgift på 13 000 kronor inom en månad utan att låna pengar eller be om ekonomisk hjälp, jämfört med 17 procent hos den övriga befolkningen. Hela 42 procent är oroliga för hur det ska gå med det egna hushållets ekonomi under det närmaste året, jämfört med 20 procent bland hela befolkningen. Det visar siffror från Statistikmyndigheten Sverige.
Utsattheten ökas av att personer med funktionsnedsättning har en lägre sysselsättningsgrad än majoritetsbefolkningen i hela Norden.
Stigande elpriser gör elrullstol dyrare i drift
Många saker blir dyrare i samhället. Personer med funktionsnedsättning kan drabbas hårt av prishöjningar på till exempel el och bränsle.
– Det är viktigt att titta på smygande vardagskostnader. Kostnader som är osynliga för andra kan bli stora, säger Anna Caldén som representerar SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder i Finland.
Ett exempel kan vara att stigande elpriser driver upp kostnaden för att ladda en elrullstol varje natt. Då elrullstolen ska transporteras i en tillräckligt stor bil påverkas priset för att ta sig runt mycket av höjda priser eller skatter på bränsle.
Vill veta mer om hur ekonomin påverkas
I Norge planerar Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Bufdir, att titta närmare på de ekonomiska levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Statistisk sentralbyrå i Norge tar fram statistik, men önskemålet nu är att gå djupare än de siffrorna.
– Vi vill kunna koppla ekonomi till andra variabler, som utbildning, arbete och hälsa, säger Anna Bjørshol som är avdelningsdirektör vid Bufdir.
Behovet av att veta mer om de ekonomiska villkoren för personer med funktionsnedsättning och hur de påverkas av nedskärningar i ekonomin är gemensamt i de nordiska länderna.
Enligt Funktionsrätt Sverige är rapporterna som har tagits fram för Sveriges del sporadiska och enstaka. Organisationen efterlyser en bild som är mer heltäckande.
– Frågan är ju hur läget ser ut på riktigt, säger Marie Sten på Funktionsrätt Sverige.
Organisationen konstaterar att det saknas kunskap och uppföljning av hur de ekonomiska ersättnings- och avgiftssystemen hänger ihop och hur de påverkar ekonomin för personer med funktionsnedsättning, till exempel då det gäller sjuk- och aktivitetsersättning, kommunala omsorgsavgifter och avgifter för hjälpmedel.
Funktionshindersrådet konstaterade att temat ekonomi och funktionshinder är högaktuellt och att det finns anledning att fortsätta diskutera det vid kommande möten.