NAD 2/2018 April
Alkohol- och narkotikaforskningen ramas allt mer in av begreppet Public Health. Hur påverkar det här innehållet? Hur ser dess begreppshistoria ut?
Samhällsvetenskaperna och populationens hälsa
Denna inblick i folkhälsans begreppshistoria fokuserar på begreppsutvecklingen under den första halvan av 1900-talet, och med dess senare relation till samhällsvetenskaperna. Folkhälsoperspektivet riktar sig i första hand på stora data och försöker extrapolera generaliserbara fakta (till exempel riskberäkningar), men riskerar att förbise både individen och samhällsstrukturer.
Folkhälsans två sidor
Folkhälsans inramande av policymål i termer av hälsa smugglar in ett olyckligt kunskapsteoretiskt engagemang i kausalitet. Politiska strategier för att förebygga moraliska och sociala orättvisor kan komma att undermineras av industrier och andra intressenter i och med att kausala samband är otroligt svåra att etablera.
Rusmedelsproblem som folkhälsofråga i Storbritannien
Ett folkhälsoperspektiv på alkohol- och drogproblem har existerat sida vid sida med andra perspektiv sedan 1800-talet, men vad som betraktats som ett folkhälsoperspektiv har varierat över tid, plats och mellan olika rusmedel.
Folkhälsa är inte ett oskyldigt begrepp
Folkhälsoperspektiv kunde beskrivas som ett alternativ till kriminalkontrollperspektiv. Men i själva verket har folkhälsoperspektivet i Norden aldrig uteslutit individualiserad kontroll av “missbrukare”. Därför är det viktigt att det fortsättningsvis finns kritisk och självständig forskning om hur kontroll påverkar mindre bemedlade individer och grupper som brukar rusmedel.