Rundtur på världens mest tillgängliga kontor
Vammaiskysymykset
15 marras 2021
Fotpedal i hissarna, sju olika sorters toaletter och små knoppar på ledstången. Det är några av detaljerna som gör Handicaporganisationernes Hus i Tåstrup utanför Köpenhamn till världens mest tillgängliga kontor. Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder höll i början av november sitt första fysiska möte sedan pandemin, på plats i det stjärnformade huset.
Redan på väg in i huset guidar ett upphöjt mönster i asfalten alla rätt. Och när man som besökare kliver in fortsätter mönstret på golvet inne i byggnaden. Här har man tänkt på allt.
Nyligen hölls det tredje rådsmöte med Funktionshindersrådet för i år – vilket också var den första fysiska träffen på mer än 1,5 år, och första gången som den nya sekreteraren Gunnar Michelsen fick träffa rådets medlemmar.
– Huset gav en inbjudande ram till ett mer levande möte. Mötet var på ett positivt sätt präglat av allt det småprat som vi saknat under det senaste året, säger Gunnar Michelsen, seniorrådgivare på Nordens välfärdscenter och Funktionshindersrådets sekreterare.
Ny nominering till FN-kommittén
Huset tillhör Danske Handicaporganisationer, där rådsmedlemmen Sif Holst är vice ordförande. Hon är på nytt nominerad av Danmark till FN-kommittén för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, CRPD.
En av punkternas på dagordningen för Funktionshindersrådet var en rundtur i berömda huset och en stolt Sif Holst visade runt och förklarade hur de tänkt och planerat för att skapa ett inkluderande hus.
Utbildade byggnadsarbetarna
Huset är universellt utformat för att det ska vara jämlikt tillgängligt för alla. Det betyder att arkitekturen är anpassad så att den inte ska skapa barriärer för personer med olika sorters funktionsnedsättningar.
För att bygga huset krävdes användarinvolvering redan i planeringsstadiet. Alla arkitektbyråer som deltog i designtävlingen var tvungna att gå en kurs för att lära sig om tillgänglighet, arrangerad av Danske Handicaporganisationer ihop med Danish Building Research Institute, SBi.
Och när bygget sedan satte i gång var byggfirman noga med att utbilda byggnadsarbetarna på bygget om varför de skulle bygga på ett visst sätt, så att alla i processen skulle vara delaktiga.
Styr hissen med fotpedal
Färg, ljus, ljud och taktila markeringar används för att hjälpa besökare hitta i byggnaden.
Trots att husets fyra armar binds ihop i mitten av ett stort atrium är det byggt för att undvika eko.
Hissarna kan styras både med en vanlig knapp, och också en fotpedal.
Receptionen är byggd i två olika höjder så att rullstolsburna och andra kan få information på lika villkor. Huset har sju olika sorters toaletter och piktogram på dörrarna visar hur just den toaletten är utrustad.
Hörslingor är tillgängliga i både receptionen, hissarna och alla mötesrum.
Små knoppar på ledstången
Huset har också eldsäkra zoner, där det går att ta skydd från brand i upp till en timme. Men nödutgångarna är också motoriserade så att det ska vara enkelt att öppna oavsett muskelstyrka eller om du sitter i en rullstol.
Men det finns också mindre, och väldigt enkla, detaljer som skulle kunna kopieras direkt av andra. Som exempelvis att det sitter små knoppar på ledstången utanför hissen på varje våningsplan. På första vången är det en liten utbuktande knopp, på andra våningen två och så vidare.
– Handicaporganisationernes Hus visar att det inte är dyrare att bygga tillgängligt med universell design, om man tänker in det från starten. Det finns också många små, fina lösningar som kan tänkas in i existerande byggen utan större omkostnader, säger Sif Holst.
Aiheeseen liittyviä uutisia
Vammaiskysymykset
28 elo 2024
Olika sätt men samma princip – så sköts övervakningen av funktionsrättskonventionen i Norden
Vammaiskysymykset
19 kesä 2024