Bättre beslut då unga med funktionsnedsättning involveras
Vammaiskysymykset
22 tammi 2020
Funktionshindersorganisationer för unga måste bjudas in där beslut fattas, inbjudan måste komma i ett tidigt skede och organisationerna ska vara involverade genom hela processen. Alla förslag som kommer från de unga måste tas på allvar. De ungas perspektiv är inte mindre värt, det kan bara vara lite annorlunda. Bland annat detta var budskapet till de nordiska regeringarna när unga med funktionsnedsättningar samlades till vårt expertmöte om unga och delaktighet i Helsingfors.
– För att unga med funktionsnedsättning ska kunna involveras på ett meningsfullt sätt måste vi se individen. Här spelar inte funktionsnedsättningen någon roll egentligen. Det är ditt intresse som ska styra. Är du intresserad av politik, miljö eller något annat ska du få vara med på samma arenor som alla andra, konstaterar Line Skåtøy, styrelseordförande i norska Unge Funksjonshemmede.
Kristian Sørensen, styrelsemedlem i danska Sammenslutningen af Unge med Handicap, uppmanar alla att göra sina röster hörda.
– Det behöver inte alltid vara så stora saker. Ta till exempel ställen som inte är så tillgängliga, pröva tala med de ansvariga direkt. Jag går gärna på konsert men konsertlokalerna är ofta ganska otillgängliga och webbplatserna saknar dessutom information om tillgängligheten. Jag har många gånger skickat direkt feedback till konsertlokalen och de flesta brukar då lägga upp information om tillgänglighet på webben.
Varje människas rätt att bli hörd
Enligt FN-konventionen om barnets rättigheter har alla barn och unga människor rätt att fritt uttrycka sin åsikt om alla ärenden och beslut som påverkar dem. De här synpunkterna ska tas i beaktande på alla nivåer i samhället.
– Det är varje barns rättighet, utan undantag. Men så är tyvärr inte fallet för alla i Norden i dag. Barn och unga med funktionsnedsättning upplever ofta att de inte är delaktiga i beslut som påverkar deras levnadsförhållanden och de har inte heller alltid tillgång till samma arenor som andra jämnåriga, konstaterar Nordens välfärdscenters projektledare Merethe Løberg.
Det är en av orsakerna till att Nordens välfärdscenter har startat projektet Barn, unga och delaktighet.
– Vi lyssnar till de unga, bland annat genom att involvera ungdomsambassadörer i vårt arbete. Fördelarna med att involvera barn och unga i beslutsfattandet är många. Vi får mer exakt kunskap och kan fatta bättre beslut, konstaterar Merethe Løberg.
Större förståelse behövs
Enligt Line Skåtøy behövs det en större förståelse för att unga med funktionsnedsättning kan bidra till ett bättre beslutsfattande.
– Vi är alla olika. Det finns människor med multifunktionsnedsättning eller människor där funktionsnedsättningen inte syns utanpå. Men vi kan alla bidra på olika nivåer, vi är alla värda det oavsett. Ju mer varierande sammansättning av människor som är med och bestämmer desto bättre blir besluten.
Line Skåtøy har ett hjärtfel och rygg- och nackskada som hon gärna berättar om för att sprida information om funktionsnedsättningar. Själv upplever hon att hon oftast blir hörd.
– För mig har det säkert varit lättare än för många andra eftersom jag har en stark personlighet. Ju äldre jag blir desto lättare är det. Jag har också aktiva föräldrar. De har alltid sett till att jag har kunnat delta i samma aktiviteter som andra jämnåriga och de har diskuterat sig fram till lösningar gällande skolgången då jag varit tvungen att vara borta längre tider.
Också Kristian Sørensen upplever att han har bra chanser att påverka.
– Det beror förstås på att jag är aktiv inom funktionshinderspolitiken och har möjlighet att delta i evenemang och möten där jag träffar politiker och kan tala direkt med dem. Det största hindret i min vardag, då det kommer till att bli hörd, är när människor vänder sig till min assistent i stället för till mig.
Resurs, inte börda
Line Skåtøy och Kristian Sørensen får frågan om hurdan framtid de vill se.
– Att folk förstår att den unga rösten har mycket att säga. Världen och teknologin utvecklas och unga är ofta först ute med att snappa upp nya trender. Det är mycket bättre för samhället om alla deltar och är med och utformar det, inte bara A4-personer, säger Line Skåtøy och syftar på personer som hör till genomsnittet.
– Jag hoppas få se fler personer med funktionsnedsättning i arbetslivet. Det är många som utbildar sig men inte får ett jobb. Vi ska ses som en resurs i samhället i stället för en börda, säger Kristian Sørensen.
- Det nordiska samarbetet om funktionshinder har i nuläget inte ett integrerat barn- och funktionshinderperspektiv. Nordiska ministerrådets Barn- och ungdomskommitté NORDBUK har gett Nordens välfärdscenter i uppgift att i dialog med Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder utveckla ett förslag till hur funktionshinderssamarbetet kan få ett tydligare barn- och ungdomsperspektiv.
- Nordens välfärdscenter arrangerade ett expertmöte om unga och delaktighet 14-15 januari i Helsingfors tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd. Kristian Sørensen är en av experterna som har utnämnts av NORDBUK att delta i Nordens välfärdscenters projekt Barn, unga och delaktighet. Line Skåtøy var en av ungdomsambassadörerna under expertmötet.
Aiheeseen liittyviä uutisia
Vammaiskysymykset
6 syys 2024
Nordic-Baltic camps, meetings and seminars – funding for disability organisations making it possible
Vammaiskysymykset
28 elo 2024
Olika sätt men samma princip – så sköts övervakningen av funktionsrättskonventionen i Norden
Lapset & nuoret
8 heinä 2024