Handlingsplan 2017–2019
Visionen följdes av en
Handlingsplan för samverkan vid genomförande av Vision e-hälsa 2025 för perioden 2017–2019 där det preciserades vilka områden som skulle stå i fokus för arbetet med att uppfylla visionen. De tre insatsområdena som angavs i handlingsplanen – regelverk, enhetligare begreppsanvändning och standarder preciserades för att möjliggöra en hållbar förnyelse av socialtjänsten och hälso- och sjukvården med stöd av digitalisering. I handlingsplanen lades grunden för ett mer samlat nationellt arbete inom regelverk, enhetligare begreppsanvändning och standardisering. Det är områden som utgör grundläggande förutsättningar för ett framgångsrikt arbete för att nå visionen. Detta kräver långsiktighet, uthållighet och förutsebarhet.
Strategi för Vision e-hälsa 2020–2022
I februari 2020 antogs en
strategi för perioden 2020–2022 i en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Syftet med strategin är dels att fastställa hur det gemensamma arbetet mellan staten och SKR ska utformas, dels att peka ut ett antal inriktningsmål inom vilka specifika insatser ska göras för att uppnå visionen. Strategin ska inte bara vara vägledande för det gemensamma arbetet utan även för de insatser parterna gör var för sig. Även regionala eller lokala aktörer, eller andra verksamheter inom e-hälsoområdet, som önskar vägledning i det egna digitaliseringsarbetet ska kunna använda strategin som en utgångspunkt. Syftet med genomförandeplanerna är att beskriva vilka insatser som ska genomföras inom strategins prioriterade områden, vem som ska genomföra insatserna samt hur dessa ska följas upp.
I strategin fastställs fyra inriktningsmål.
Individen som medskapare
Rätt information och kunskap
Trygg och säker informationshantering
Utveckling och digital transformation i samverkan
1. Individen som medskapare
Patienter, brukare och närstående behöver ha förutsättningar för att kunna vara välinformerade, få insyn i och överblick över processer och kontakter med hälso- och sjukvården och social-tjänsten, samt kunna vara delaktiga. Hälso- och sjukvård och socialtjänst behöver erbjudas på flera olika sätt, för att därigenom möjliggöra för människor att kunna välja det sätt som bäst överensstämmer med de egna behoven, förutsättningarna och önskemålen.
2. Rätt information och kunskap
Det ska vara lätt att få del av den information som behövs för att kunna utföra arbetsuppgifterna. Bästa möjliga kunskap eller evidens ska vara tillgänglig i varje möte. Den digitala arbetsmiljön behöver stödja de processer som medarbetarna verkar i. Syftet är en modern it-miljö, där all relevant information smidigt kan göras tillgänglig i den situation den behövs.
Även inom socialtjänsten pågår insatser i flera kommuner för att införa moderna verksamhetssystem.
3. Trygg och säker informationshantering
Individer vill att uppgifter om till exempel hälsa och livssituation ska finnas tillgängliga i olika relevanta möten. Samtidigt är det viktigt att informationen hanteras säkert och skyddas från att obehöriga får tillgång till uppgifterna. Det är även viktigt att uppgifterna om den enskilde är korrekta och att individen kan påverka hur uppgifterna används. Därför är en trygg och säker informationshantering central för att behålla och stärka tilliten i digitaliseringsarbetet. Ett systematiskt informationssäkerhetsarbete är centralt för att undvika incidenter och förebygga sådant som it-intrång och informationsläckage, och är samtidigt en grundförutsättning för att möjliggöra digital verksamhetsutveckling.
4. Utveckling och digital transformation i samverkan
Teknikutvecklingen gör att människor både ändrar beteende och får nya förväntningar på till exempel olika välfärdstjänster. Rådande organisationskulturer, regelverk, kompetenser, synsätt, gränser och relationer utmanas därmed, vilket gör att förändringsförmågan hos olika verksamheter sätts på prov.
För att Sverige ska kunna ta till vara digitaliseringens möjligheter krävs ett långsiktigt arbete för att stödja förmågan till verksamhetsutveckling och rusta individer och verksamheter med de färdigheter, förmågor och andra förutsättningar som krävs för att påverka beteenden och möjliggöra nya arbetssätt. Det behövs kunskap och förmåga att på ett hållbart, säkert och etiskt sätt utveckla verksamheterna med stöd av nya teknologier. En framgångsfaktor är ett stärkt partnerskap mellan näringslivet och aktörer inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Förmågan att samarbeta och dra nytta av varandras erfarenheter kommer att vara bärande både för att öka takten i införandet av nya arbetssätt med stöd av digitala lösningar och för att bättre kunna dra nytta av näringslivets innovationskraft.
Satsningar inom välfärdsteknologi
År 2018 beslutade regeringen om ett statsbidrag till kommunerna om 350 miljoner kronor för investeringar i välfärdsteknologi eller sådant som ökar förutsättningarna att införa välfärdsteknologi. Samtliga kommuner rekvirerade medel och 96 procent av medlen förbrukades. Bakgrunden till satsningen var att regeringen menade att välfärdsteknologi kan ha stor betydelse för den enskilde i fråga om att stärka den enskildes självständighet, och för ökad delaktighet. Regeringens bedömning var att investeringstakten i välfärdsteknologi behöver öka. Både med syfte att ge fler flickor, pojkar och kvinnor och män ökad möjlighet till att vara mer självständiga och delaktiga, och för att förbättra arbetsmiljön för de kvinnor och män som arbetar där.