Vision, mål och strategier
Digital strategi 2016–2020
Visionen var:
”Offentlig digitalisering skapar värde, tillväxt och effektivitet och upprätthåller danskarnas förtroende för det digitala samhället. Digitaliseringen kan ge både högre kvalitet i offentliga tjänster och en mer sammanhållen och effektiv offentlig sektor som skapar värde för medborgare och företag. Danmark har kommit långt med den digitala omvandlingen av den offentliga sektorn, men det återstår fortfarande mycket arbete. Med den gemensamma strategin för digitalisering av den offentliga sektorn 2016–2020 sätter den offentliga sektorn upp tre ambitiösa men realistiska mål för utvecklingen mot en mer digital offentlig sektor under de kommande åren.”
I överenskommelsen angavs tre mål för att nå visionen:
Det digitala ska vara enkelt, snabbt och säkerställa god kvalitet
Danskarna måste uppleva att offentlig digitalisering ger konkret värde i vardagen. Offentlig sektor ska erbjuda digitala tjänster och digitala välfärdslösningar av högsta klass.
Den offentliga digitaliseringen ska ge goda förutsättningar för tillväxt
Den offentliga digitaliseringen ska göra det enklare att driva företag och bidra till regeringens mål att minska belastningen på näringslivet med tre miljarder danska kronor till 2020.
Säkerhet och förtroende måste stå i centrum
Vi måste öka informationssäkerheten i den offentliga sektorn och stärka medborgarnas och företagens digitala kompetens. Offentlig digital infrastruktur som är kritisk för samhället måste vara robust och tillgodose användarnas behov. Samtidigt måste Danmark vara ett samhälle där alla kan delta – både de med en digital kompetens och de som inte kan eller har möjlighet att använda de digitala lösningarna.
Strategi 2018–2024
Strategi for digital sundhed 2018–2024 är en ekonomisk överenskommelse mellan regeringen, Danmarks regioner och KL. Strategin säkerställer den fortsatta utvecklingen mot ett mer holistiskt synsätt, där sjukhus, kommunal hälso- och sjukvård, privatpraktiserande och andra offentliga och privata aktörer i hela hälso- och sjukvårdssystemet kan samverka i ett integrerat nätverk med medborgaren i centrum. Fler uppgifter kan lösas med digitalisering nära medborgaren i en sammanhängande hälso- och sjukvård som ser till hela personen och inte bara på den individuella diagnosen.
Fem insatsområden
Ambitionen att utveckla ett system som fungerar som ett nära och sammanhållet hälsonätverk för medborgaren kräver insatser där hälso- och sjukvårdens parter gemensamt måste stärka sina samarbeten. Dessutom finns betydande lokala digitaliseringsinsatser, bland annat i regioner och kommuner. Gemensamma och lokala insatser är varandras förutsättningar på vägen mot ett digitalt sammanhållet hälsonätverk. En sådan strategi handlar om den stora gemensamma uppgift som ligger framför oss med övergripande insatser.
I Strategi for digital sundhed fastställs fem åtgärdsområden för att sätta medborgarnas behov i centrum och göra vardagen enklare för vårdpersonal. Dessa kommer att bidra till att säkerställa större sammanhållning, sammanhängande behandling och vård för medborgarna och stöd till anhöriga. Samtidigt som säkerheteten kring medborgarnas hälsodata upprätthålls och stärks så att relevant information kan delas med tillförsikt.
1. Medborgaren som aktiv partner
En vardag med mer delaktighet – och mer autonomi. Hur medborgarna interagerar med hälso- och sjukvården förändras i och med digitaliseringen och utvecklingen av nya digitala kanaler. Detta ger medborgarna en mer flexibel kontakt med hälso- och sjukvården, där individuella behov kan beaktas i större utsträckning.
2. Kunskap i tid
Visionen är att medborgare, anhöriga och anställda upplever bättre samordning och en enklare vardag kring patienten, där viktig information finns till hands. Gemensamma standarder och infrastruktur måste utvecklas så att de lokala IT-systemen kan tala med varandra och fungera tillsammans. Digitala verktyg och ny teknik måste kunna stödja samordning, logistik och ge enkla arbetsflöden.
3. Förebyggande
Den tekniska utvecklingen förändrar ramarna för hur hälso- och sjukvård kan tillhandahållas och möjliggör tidigare och mer riktade insatser.
4. Förtroende och säkerhet för data
Målet är att upprätthålla danskarnas förtroende för användning av digitala hälsouppgifter. Säkerhet måste förbli en förutsättning för ökad delning och användning av data. Utgångspunkten för detta är principerna i säkerhetsstandarden ISO 27001. Det bygger på förutsättningen att informationssäkerhet ska hanteras utifrån ett riskbaserat arbetssätt, där varje organisation beslutar om risker och utifrån det prioriterar resurser för säkerhetsarbetet. Standarden är obligatorisk för alla myndigheter att följa. Dessutom finns det skyldigheter för hela hälso- och sjukvårdssektorn enligt EU: s allmänna dataskyddsförordning och direktivet om nät- och informationssäkerhet.
5. Utveckling och vanliga byggstenar
Förutsättningen för att utveckla ett mer nära och effektivt arbete för medborgarnas hälsa är att samordna digitala lösningar och bygga en gemensam digital infrastruktur som ansluter alla IT-system. Den gemensamma digitala hälsoinfrastrukturen måste utvecklas så att den kan fungera som ett enhetligt "ekosystem". Med detta menas en öppen och ett leverantörsoberoende gemensamt nätverk. Det består av tjänster som är beroende av varandra och komponenter som är kopplade till varandra genom gemensamma normer och principer.
I samband med att regeringen, KL och Danske Regioner har enats om att fortsätta arbetet för den digitala omvandlingen av hälso- och sjukvårdssystemet har strategin för digital hälsa 2018–2022 förlängts till 2024.
Ny gemensam strategi om digitalisering i samhället 2022–2025 – Digitalisering som lyfter samhället
Strategin,
Digitalisering, der løfter samfundet - den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2022–2025, är framtagen av regeringen, KL och Danske Regioner. Med den gemensamma digitaliseringsstrategin för den offentliga sektorn 2022–2025 är visionen att digitaliseringen ska vara en central del av lösningen på de stora samhällsutmaningar som Danmark står inför. Strategin innehåller fyra visioner och är en uppföljare till strategin – Ett starkare och säkrare digitalt samhälle som gällde 2016–2020.
1. En sammanhängande och användarvänlig digital offentlig förvaltning för alla
Medborgare och företag måste uppleva att de genom en enhetlig offentlig tjänst får hjälp utifrån sina behov – oavsett nivån på deras digitala kompetens.
2. Digitalisering för att komma till rätta med arbetskraftsbristen
Digitalisering och ny teknik ska aktivt användas för att skapa en bättre och effektivare offentlig sektor. Där lägger medarbetarna sin tid på välfärd och innovativa lösningar används till förmån för både individen och samhället.
3. Ett digitalt bidrag till den gröna omställningen
Digitaliseringen är en viktig drivkraft i den gröna omställningen av samhället och bidrar till att Danmark når sina klimatmål.
4. En stark grund för digital utveckling
Den digitala utvecklingen av den offentliga sektorn bygger på en solid och säker grund. Den skapar en ram för digitalisering för att stödja en sammanhängande offentlig service, minska arbetskraftsbrist och bidra till den gröna omställningen av samhället.
Deklaration om välfärdsteknologi
I deklarationen anges tre övergripande sociala mål för användningen av välfärdsteknologi.
Bättre upplevd kvalitet för att medborgare i behov av stöd ska kunna uttrycka sig personligen, leva ett självständigt, fritt och värdigt liv i en trygg miljö.
Bättre arbetsmiljö och arbetsglädje bland medarbetarna. Välfärdsteknologi spelar en viktig roll för att göra arbetslivet mer skonsamt och attraktivt.
Bättre utnyttjande av kommunala/offentliga resurser.
Satsningar inom välfärdsteknologi
Program for velfærdsteknologi
Syftet med programmet var att det skulle säkerställa en strategisk utveckling inom välfärdsteknologiområdet. För att uppnå detta hade programmet tre spår.
Stöd till vinstrealisering, som fokuserar på realistiska, användbara och överförbara business case och på realisering av de vinstpotentialer som välfärdsteknologiska lösningar ger i form av bestående vinster.
Stöd till implementering, som fokuserar på att ta fram riktlinjer, checklistor med mera som hela tiden tillgodoser det behov av implementeringsstöd som kommunerna efterfrågar.
Kunskapsdelning, utveckling och samordning av området. Fokus ligger på att stödja insamling av kunskap, dokumentation och samordning av kommunala välfärdstekniska projekt, så att kvalificerad kunskapsdelning blir möjlig.
Satsningarna har följts upp och utvärderats. Rapporterna finns samlade på KL:s webbsida
Statusrapporter. När satsningen upphörde 2020 slutade KL att följa utvecklingen och publicera statusrapporter.
Programmet byggde vidare på
Udbredelse af velfærdsteknologi i kommunerne från 2013 där man satsade på att sprida och implementera användandet av fyra olika typer av teknik; automatiska toaletter, ät-robotar, förflyttning och mer användning av hjälpmedel.
Satsningen från 2013–2016 följdes upp och utvärderades och rapporterna finns på
KL:s webbsida.
Efter 2020 existerar inget fortsatt program för välfärdsteknologi i Danmark. Däremot har KL tagit fram ett mer generellt program för digitalisering i danska kommuner. Detta innehåller stöd till kommunerna för att utveckla digitaliseringen på flera nivåer. Programmet avser perioden 2021–2025.
Kommunernas digitaliseringsprogram 2021–2025
KL skriver på sin webbsida om digitaliseringsprogrammet
Kommunernes Digitaliseringsprogram att detta ska göra kommunerna bättre rustade att lösa de utmaningar de står inför samtidigt som välfärden ska utvecklas. Programmet ska stödja kommunerna med den digitala transformationen och säkerställa att alla kommuner kan dra nytta av de digitala möjligheterna. Programmet fokuserar bland annat på att stärka kommunerna när det gäller inköp och förvärv av IT-lösningar samtidigt som man gör konkreta satsningar på datastandardisering. Programmet innehåller en lång rad praktiska verktyg för att öka kompetensen och förmågan i kommunerna när det gäller att utveckla de digitala arbetssätten. Digitaliseringsprogrammet är indelat i sex delprogram.
1. Medborgare, teknik och lokal demokrati
När digitalisering, teknik och datahantering i större utsträckning används i insatserna till medborgarna kommer det närmare dem. De flesta människor tycker att den här typen av insatser är helt naturliga. Teknik är en integrerad del av medborgarnas dagliga liv, exempelvis när de använder appar för shopping, för att hålla reda på hur många steg de går, följa nyhetsflöden eller få grepp om fritidsaktiviteter. Vissa medborgare är dock skeptiska och känner sig osäkra på utvecklingen. Deras oro måste tas på allvar och den digitala utvecklingen måste anpassas till medborgaren och till de olika situationer som tekniken ska användas.
2. Digital omvandling och ökad användning av mogen teknik
Syftet med programmet är att ge kommunerna en överblick över och insikt i den digitala utvecklingen och ny teknik samt dess mognad och tillämpningar i verksamheterna.
3. Sammanhållna välfärdsprocesser och initiativ
Syftet med programmet är att stödja att kommunerna har de digitala förutsättningar som krävs för att kunna erbjuda medborgarna sammanhållna välfärdsinsatser. Programmet ska därmed bidra med konkreta digitala lösningar så att kommunerna i ett antal utvalda utvecklingsområden kan skapa bättre samstämmighet till gagn för medborgarna. Det kan ske genom att exempelvis utveckla gemensamma digitala lösningar och gemensamma guider till utvecklingsarbetet.
4. Klimat och resurser
Programmets syfte är vidare att kombinera och öka insatserna specifikt i förhållande till arbetet med data i klimat- och miljöarbetet, särskilt i relation till vatten, avfall, natur, miljö och fysisk planering.
5. Bättre välfärd och hantering av data
Programmet ska också främja datastandardisering inom ett antal prioriterade områden, för att göra det möjligt att använda data för flera olika ändamål. För medborgarna innebär det att kommunerna bättre kan ta till sig ny teknik och därmed i större utsträckning kunna rikta insatser och processer till gagn för den enskilde.
6. Kommunernas digitala fundament
Den gemensamma digitala grunden ska vidareutvecklas så att kommunerna kan arbeta i en och samma riktning och få konkreta verktyg för att förbättra och effektivisera välfärden med hjälp av digitala lösningar och data. Programmet ska bland annat stödja kommunerna till bättre förutsättningar för upphandlingar och att skaffa sammanhängande digitala lösningar.
Fördelning av forskningsreserven 2022
grön forskning, teknikutveckling och innovation
life science, hälso- och välfärdsteknologi
strategisk och utmaningsdriven forskning och innovation inom ny teknik.
På sin webbsida skriver Innovationsfonden om temat life science, hälso- och välfärdsteknologi att parterna enats om att anslå 300 miljoner danska kronor till strategisk och utmaningsdriven forskning, teknikutveckling och innovation inom life science, hälso- och välfärdsteknologi. Innovationsfonden Danmark kommer att förmedla fonderna.
Aktuella utredningar
Policyn anger sju sätt på vilka politiker i kommunerna kan möta arbetskraftsutmaningar och utveckla välfärden med digitalisering och teknik. Bland annat föreslås att kommunerna sätter digitaliseringen på agendan inom alla verksamhetsområden. Arbetsflöden och välfärdstjänster behöver ses över, och utifrån en professionell bedömning måste beslut fattas om vilka processer som kan digitaliseras så att händer kan frigöras för uppgifter som kräver mänskliga insatser. Dessutom måste kommunerna bli bättre på att dela kunskap med varandra om de digitala lösningar som redan fungerar.
Policyn innehåller sju punkter för framtidens välfärd.
Tänk om välfärden – Digitala lösningar måste användas för att lösa utmaningen som arbetskraftsbristen utgör.
Bättre service – Ge medborgaren möjlighet till ett digitalt förstahandsval.
Alla ska kunna delta – Ingen medborgare ska lämnas på efterkälken i den digitala välfärden.
Trygghet för medborgarna – Ordning på data, etik och säkerhet.
Använd det som fungerar – Implementera teknik som har visat sitt värde.
Smartare användning av data – Ge medborgaren samordnade och skräddarsydda insatser.
En modern arbetsplats – Digitala möjligheter ska göra det mer attraktivt att arbeta i kommunerna.
Hantering av identiteter och behörigheter
Den danska
Sundhetsdatastyrelsen har till uppgift att stärka och vägleda hälsosektorn genom användning av data och genom att skapa digital sammanhållning inom sektorn.
Hälsodatamyndigheten hjälper till att leverera sammanhängande hälsodata och digitala lösningar till förmån för patienter och anställda i hälso- och sjukvårdssystemet samt forsknings- och administrativa ändamål inom hälsosektorn. Myndigheten är en del av hälsoministeriet och inrättades november 2015. De ansvarar bland annat för att underlätta och samordna insatser för att säkerställa cyber- och informationssäkerhet i hälsoministeriet och i den danska hälsosektorn i allmänhet. På Sundhetsdatastyrelsens webbplats finns information om lagstiftning och regler samt råd och vägledning för hur hälsovårdsaktörerna ska agera när det gäller informationssäkerhet. De har publicerat en handbok om informationssäkerhet –
Vejledning om informationssikkerhed i sundhedsvæsenet.Danmark har ett nationellt offentligägt system för e-id för privatpersoner, Nemid. Detta är en tjänst för säker digital inloggning hos internetbaserade aktörer såsom banker, andra företag eller offentlig sektor och som kräver säker inloggning.