Gå till innehållet

Förord

Målet för det nordiska samarbetet inom hälsa och välfärd är att alla medborgare i Norden ska ha social trygghet och sociala rättigheter. Att arbeta för att förebygga ojämlikhet och undvika marginalisering av socialt utsatta och sårbara grupper i samhället är prioriterat. Samtidigt ska innovation och forskning främjas för att skapa bättre välfärdslösningar i framtiden. De här målsättningarna är en del av Vision 2030 där Nordiska ministerrådets bild är att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region. Visionens tre strategiska prioriteringar är ett grönt Norden, ett konkurrenskraftigt Norden och ett socialt hållbart Norden. Kopplat till de strategiska prioriteringarna finns tolv mål. Dessa prioriteringar och målen är styrande för all verksamhet i Nordiska ministerrådet 2021–2024. 
De nordiska länderna står i likhet med många andra länder inför en betydande demografisk förändring, där andelen äldre vuxna i befolkningen ökar kraftigt. Den framtida befolkningstillväxten och dess ålderssammansättning är central för välfärdens utveckling. En åldrande befolkning innebär att utgifterna för välfärdstjänster, framför allt äldreomsorg och hälso- och sjukvård, kommer att öka. Detta betyder att det kommer att ställas allt större krav inom vården och omsorgen. Där finns redan idag stora svårigheter att rekrytera personal som ska klara av att upprätthålla omsorgsbehoven. Regioner, kommuner och andra aktörer inom vård- och omsorgssektorn har konstaterat att det krävs nya sätt att arbeta för att möta dessa utmaningar.
Verksamhetsutveckling med digitala stöd fyller en viktig funktion för att samhället ska kunna fortsätta att erbjuda välfärd för invånarna. Att utifrån vision 2030 kontinuerligt följa de nordiska ländernas arbete med att införa digitala stöd och välfärdsteknologi ser Nordens välfärdscenter som en del i arbetet med att följa utvecklingen mot visionens mål. Med denna rapport vill vi visa på den aktivitet som pågår i de nordiska länderna när det gäller digitalisering och införande av välfärdsteknologi.
Välfärdsarbete utförs på uppdrag av kommuner och regioner och sker i kommuner, regioner, företag och ideella organisationer. För att vård- och omsorgsverksamhet ska fungera och utvecklas på ett gynnsamt sätt krävs att samhället, i synnerhet staten med sina styrmedel, ger goda förutsättningar och incitament för arbetet. Fokus för denna rapport är aktiviteter från statligt håll. Det vill säga fokus på vilka policyer, visioner och strategier som har tagits fram de senaste åren. Likaså vilka satsningar som har gjorts för att stötta utvecklingen finansiellt och på annat sätt. Vi har också identifierat utredningar som har publicerats under de senaste åren eller sådana som är under utarbetande och som har bäring på området digitalisering inom hälsa och omsorg. Slutligen har vi tittat på den nationella statusen när det gäller informationssäkerhet i de verksamhetssystem som används inom socialtjänsten, särskilt det som gäller säker hantering av identiteter och behörigheter. Digitalisering av arbete inom hälsa och omsorg berör till stora delar enskilda patienters och brukares personliga uppgifter. Detta är uppgifter som ofta är av känslig natur och som därför behöver skyddas mot obehörig behandling. Vi har tittat på hur det ser ut i de olika länderna när det kommer till regler och praxis kring integritet för den enskilde brukarens eller patientens uppgifter. GDPR gäller i alla de nordiska länderna, men frågan är hur aktörer i de enskilda länderna väljer att skydda personuppgifter. Är det en självklarhet att personal loggar in i verksamhetssystem och journalsystem med en flerfaktorsautentisering?
I arbetet med kartläggningen har många intervjuer med företrädare för departement, myndigheter, kommunförbund och andra aktörer genomförts. Nordens välfärdscenter vill rikta ett stort tack till alla er som generöst ställt upp och besvarat utredarens frågor samt bistått med tips om dokument att ta del av.
Eva Franzén
Direktör
Nordens välfärdscenter