Satsningar inom välfärdsteknologi
Programmet Teknologi för hemmaboende seniorer (KATI) är ett program som drivs av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och finansieras av Social- och hälsovårdsministeriet och pågår 2020–2023. Programmet finansieras med tio miljoner euro för de tre åren. KATI-programmet främjar användande av ny teknologi för hemmaboende, hemvård och tjänster som tillhandahålls i hemmet. Nya teknologier utvecklas tillsammans, pilot testas och tas i bruk i social- och hälsovårdsområdena på ett systematiskt och nationellt samordnat sätt. Införandet och användningen av ny teknologi främjar klienternas och social- och hälsovårdspersonalens välbefinnande och bidrar till att dämpa kostnader. Användningen av ny teknologi förväntas få en positiv inverkan på Finlands företags-, innovations- och affärsverksamhet, inklusive internationell verksamhet.
Mål
Verksamhetsmodeller och tjänster för hemmaboende förnyas genom teknologi:
för att upprätthålla funktionsförmågan och välbefinnandet hos äldre personer som bor hemma
för att stöda självständigt och tryggt boende
för att främja tjänster som tillhandahålls i hemmet
för att förbättra hemvårdspersonalens arbetshälsa och minska belastningen.
Genomförande
Programmet genomförs med sex regionala KATI-projekt, där kommunerna tar i bruk ny teknologi inom hemvården och de förebyggande tjänsterna. Projekten producerar utvärderingsinformation för sina välfärdsområden och för THL: s nationella utvärdering. Dessutom utarbetar projekten verksamhetsmodeller som stöder införandet av teknologi för social- och hälsovårdsorganisationerna.
I programmet utreds hur användningen av ny teknik och nya tjänster inom hemvården påverkar:
Målet är att producera information som kan utnyttjas i beslutsfattande och utveckling av hemvårdens tjänster. THL stöder arbetet inom KATI-projekten, och utvärderar teknologiernas effekter och samarbetet mellan pilotmiljöerna för teknologi för hemmaboende. Under programmets gång bereder och testar THL tillsammans med projektaktörer och intressentgrupper en nationell samordningsmodell för åldersteknologi. Projektet riktar sig till välfärdsområdena som från 2023 ansvarar för hälso- och sjukvård och för socialtjänsten.
Bakgrund
KATI-programmet genomför åtgärderna för hemmaboende som en fortsättning på programmet för artificiell intelligens och robotik inom välfärd som 2022 publicerade slutrapporten
Hyteairo. KATI-programmet ingår i Åldersprogrammet och projekten kompletterar andra projekt som finansieras via programmet Framtidens social- och hälsocentral.
Fortsättning
THL planerar att programmet ska vidgas till att gälla samtliga regioner i Finland. Trolig start av det fortsatta programmet är 2024.
Aktuella utredningar
Social- och hälsovårdsministeriet håller på att ta fram en plan för implementering av åldersprogrammet. Den beräknas vara klar under 2023 och KATI-programmet ska utvärderas och en rapport beräknas vara klar till juni 2023.
Hantering av identiteter och behörigheter
Ytterligare finns
Lag om elektronisk behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården. Syftet med denna lag är att främja och möjliggöra att kunduppgifter som produceras inom social- och hälsovården och uppgifter och som kunden själv producerar om sitt välbefinnande ska behandlas på ett informationssäkert sätt. Lagen innehåller bestämmelser som kompletterar och preciserar Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 (dataskyddsförordningen).
Det finns ett förslag till ny lagstiftning som berör digitalisering kring socialtjänst, datasäkerhet och integritet. Det nya lagförslaget täcker dock inte arbete i den enskildes hem. Riksdagens grundlagsutskott hade invändningar mot förslaget angående distansmöten och trygghetsteknik i den enskildes hem. Förslaget behöver därför arbetas om. Det gamla regelverket som fortfarande är i bruk tillåter användande av digital teknik, men budskapet från myndigheterna är att kommunerna behöver ta regelverket angående samtycke från den enskilde i beaktande.
Certifikat och kort för social- och hälsovården
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata beviljar certifikatkort och certifikat avsedda för social- och hälsovården. Certifikaten för social- och hälsovården används för elektronisk identifiering av personal. Dessutom undertecknas patienthandlingar och recept elektroniskt med certifikat.
I Finland finns ett system med bank-ID som privatpersoner använder för autentisering i banker och andra webbtjänster. Det pågår en process för att ta fram ett nationellt statligt e-ID.
Regeringen har lämnat en proposition till riksdagen där det föreslås ny lagstiftning om de nya e-tjänster som myndigheterna tillhandahåller och om ändringar i produktionen och användningen av tjänsterna. E-legitimation gör det möjligt för medborgarna att lämna ut sina personuppgifter på ett informationssäkert, flexibelt och jämlikt sätt. Varje finländare ska ha tillgång till e-legitimation och den ska vara oberoende av till exempel tjänsteleverantörer eller avgiftsbelagda kundförhållanden. Målet är en situation där de som uträttar e-ärenden har möjlighet att visa upp en identitet som bekräftats av en myndighet. I ett
pressmeddelande från Finansministeriet meddelas att e-legitimation tas i bruk under hösten 2023, då den nya lagen träder i kraft.