Satsningar inom välfärdsteknologi
Regionala satsningar
Det finns satsningar i ett par regioner. Tolv kommuner i norr har gått samman med sin region för att utveckla hälso- och välfärdsteknologi. Här finns också finansiellt stöd från staten och från regionen. Kommunerna skjuter till cirka hälften själva och det finns ett samarbete med universitetet.
Samarbetsorganet heter Veltek. På dess
webbsida kan man läsa:
”Veltek är ett forum för samarbete om teknisk utveckling i hälsans och välfärdens intresse på norra Island. Här finns 12 kommuner, progressiva teknikföretag, skolinstitutioner och ledande hälsoinstitutioner som har beslutat att använda kollektiv finansiering av satsningar inom och utanför regionen.
Införandet av ny välfärdsteknologi i ett helt samhälle kräver att behovet är väl definierat och att möjliga lösningar uppfyller olika kriterier. VELTEK använder sin expertis från hälso- och sjukvården och universitetsvärlden för att hitta bra lösningar som möter verkliga behov, tar dem i bruk och mäter resultaten.”
I den sydvästra regionen, Suðurnes, finns ett liknande samarbete med fyra kommuner och universitetet.
Nätverket Suðurnes för välfärdstjänster är ett samarbetsprojekt mellan kommunerna i Suðurnesregionen och fyra myndigheter i regionen, det vill säga Suðurnes hälsoinstitut, polisen, distriktskommissionären och direktoratet för arbete (Arbetsförmedlingen). Välfärdsnätverkets målsättning är att bidra till en ökning av befolkningens livskvalitet i form av aktivitet och välbefinnande. Möjligheterna till social integration och sysselsättning ska öka genom förbättrad tillgång till offentliga välfärdstjänster.
Reykjaviks stads politik för välfärdsteknologi
Kommunfullmäktige i Reykjavik antog en policy 2018 angående utveckling och införande av välfärdsteknologi fram till 2022. Stadens välfärdsavdelning åtog sig att införa olika tekniska och smarta lösningar som gör det lättare för människor att bo kvar i sina egna hem med bra livskvalitet trots åldrande, funktionsnedsättning eller sjukdom.
Policyn för välfärdsteknologi baseras på tanken att en individ ska vara en aktiv deltagare i samhället så länge som möjligt. Målet är effektivare service och enklare kommunikation mellan brukare, anhöriga och medarbetare samt att bryta social isolering, öka aktiviteten, förbättra arbetsmiljön för de anställda och erbjuda tjänster till individuella behov.
För att kunna förverkliga policyn har ett välfärdstekniskt centrum med två projektledare inrättats i Reykjavik. När nya lösningar ska testas kommer användarna att rådfrågas om teknikens användbarhet. Välfärdsavdelningen i Reykjavík kommer att leda genomförandet av policyn och den pågående utvecklingen av tekniska lösningar i ett tvärvetenskapligt samarbete med universitetet, andra yrkesområden i staden, institutioner och kommuner. Avdelningen deltar också i det nordiska samarbetet kring välfärdsteknologi.
Reykjavik har avsatt medel för digitalisering. Det handlar om 10 miljarder isländska kronor, ISK (cirka 7,11 miljoner EUR) för digitalisering inom hela samhällssektorn. Staden ska anställa 80 personer för att arbeta med denna utveckling. Dessa medel avser digitalisering generellt i staden och är inte öronmärkta för socialtjänst eller hälsovård.
Från staten utgår årligen ett stöd till Reykjavik om cirka 40 miljoner ISK (cirka 0,28 miljoner EUR) årligen för den digitala utvecklingen i hemsjukvården. Under 2021 anslogs dessutom 67 miljoner ISK (cirka 0,46 miljoner EUR) i Reykjavik för att implementera digital hemsjukvård och 2022 fick de ytterligare 155 miljoner ISK (cirka 1,09 miljoner EUR) för att köpa/hyra medicindispensers.
Hantering av identiteter och behörigheter
På Island används ett statligt autentiseringssystem för digitala tjänster i hela samhället. Detta bygger på att den enskilde loggar in med sitt mobilnummer kombinerat med en 8-siffrig pinkod. Det finns inga krav att pinkoden ska bytas med någon regelbundenhet. Kommunerna använder detta för sin personal som ska ha access till data om enskilda och medborgare som använder digitala möten etcetera ska också logga in på detta sätt.
Det finns ingen nationell statistik på Island avseende användningen av tillitssystemet i kommunerna eller i hälso- och sjukvården.