Gå til innhold

Fri bevegelse

Det tredje fokusområdet i Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 omhandler arbeidet med å fremme fri bevegelse og fjerne grensehindringer som spesielt påvirker personer med funksjonsnedsettelse. 
Til tross for at mange hindringer er fjernet, og at det pågår flere kartlegginger og prosjekter, gjenstår det mange hindringer for personer med funksjonsnedsettelse. Dette skyldes delvis at funksjonshinderperspektivet ikke er tilstrekkelig tydeliggjort, eller at hindringer må fjernes for at borgere med spesielle behov enkelt kan dra nytte av de mulighetene for mobilitet som er skapt mellom landene.
Aktivitetene på dette området forholder seg til det arbeidet som EU gjør for å fjerne hindringer for personer med funksjonsnedsettelse. Aktivitetene i dette fokusområdet fremmer fri bevegelse for personer som er utsatt for grensehindringer på grunn av manglende tilgjengelighet. 

Grensehinderrådet

Grensehinderrådet er den nordiske politiske mekanismen for å fremme den frie bevegelsen innenfor Norden, både for enkeltpersoner og foretak. På lik linje med Nordisk Råd og Nordisk ministerråd er Grensehinderrådet et politisk oppnevnt organ opprettet av de nordiske regjeringene. Rådet ble oppnevnt i 2014. Formannskapet i Grensehinderrådet skifter årlig mellom de nasjonale medlemmene og følger formannskapet i Nordisk ministerråd. Formannskapet i Grensehinderrådet skal lede grensehinderarbeidet i samarbeid med Nordisk ministerråds generalsekretær.
Les om det årlige møtet i Grensehinderrådet her:
Fri rörlighet i fokus då samarbetsministrarna mötte Gränshinderrådet
I henhold til Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 skal det årlig arrangeres et møte mellom Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinder og Grensehinderrådet. I oktober 2023 ble dette møtet arrangert i Oslo. På møtet deltok: leder av Grensehinderrådet 2023, Siv Friðleifsdóttir; Grensehinderrådssekretariatet; arbeidsutvalget i Funksjonshinderrådet; Nordisk ministerråds sekretariat for helse- og sosialsaker samt sekretariatet for Funksjonshinderrådet ved Nordens velferdssenter.
På agendaen sto prioritering av tema og saker for grensehindersamarbeidet i perioden 2023–2027 og presentasjon av de grensehindrene som er viktige for unge. Fremleggelsen av saker som er sentrale for unge, er et konkret resultat av Nordic Youth Disability Summit 2023 og arbeidet med å styrke barne- og ungdomsperspektiver i alle områder av Nordisk ministerråd.
Grensehindersekreteriatet ba Funksjonshinderrådet om å bidra til å utdype erfarte grensehinder og å rapportere grensehinder.
For øyeblikket er det fire saker relatert til funksjonshinder som er under behandling i Grensehindersrådet. Alle sakene er kompliserte og vil forbli uløste inntil Nordisk ministerråd kommer til enighet om revisjon av bistandskonvensjonen.
De fire uløste grensehindringene er:
Erfarte grensehinder kan rapporteres til grensehinderssekretariatet via Nordisk ministerråds informasjonstjeneste – Info Norden, eller til de tre grenseregionale informasjonstjenestene, Grensetjenesten Norge–Sverige, Øresund direkt og Nordkalottens grensetjeneste.
Norden og EU er tett sammenvevd, og begrensinger i den frie bevegelsen over landegrensene er noe funksjonshindrede opplever i hele Europa. Et EU-initiativ – EU Disability Card – om å bidra til friere bevegelse over landegrenser vil bidra positivt til fri bevegelse i Norden.

EU Disability Card

Utviklingen av det europeiske kortet for personer med nedsatt funksjonsevne (EU Disability Card / EDC), er ett av de syv flaggskipinitiativene i EUs strategi for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne 2021–2030. 
Europakommisjonen la i 2023 frem et forslag til direktiv. Der foreslås det å innføre et europeisk kort for personer med nedsatt funksjonsevne og styrke det europeiske parkeringskortet for personer med nedsatt funksjonsevne i alle medlemsland. Målet er å gjøre det lettere for personer med nedsatt funksjonsevne å bevege seg fritt ved å sikre at de har lik tilgang til særvilkår, fortrinnsrett og parkeringsrettigheter når de besøker en annen medlemsstat.
Finland har vært et av de åtte pilotlandene i EDC-pilotprosjektet siden 2018. Kortet ble tatt i bruk i Finland i 6/2018, og personer med nedsatt funksjonsevne har kunnet bruke kortet både i Finland og i andre EDC-pilotland for enkelt å bevise at de har en funksjonsnedsettelse eller behov for assistanse innen transport, kultur, fritid og idrett. EDC er frivillig for personer med nedsatt funksjonsevne og tjenesteleverandører. Våren 2023 ble det utstedt 23 000 EU-kort for personer med nedsatt funksjonsevne i Finland, og det finnes over 450 engasjerte tjenesteleverandører.
Estland og Finlands erfaringer fra pilotperioden med EDC ble presentert for Embetsmannskomiteen for helse- og sosialpolitikk høsten 2023.
Medlemmene av Funksjonshinderrådet fra Finland har orientert om erfaringer fra pilotprosjektet og drøftet problemstillinger som er relevante for nordiske forhold. Finland mener det er viktig å utvide bruken av EDC til å omfatte alle EUs medlems­stater, i tråd med tilnærmingen i pilotprosjektene. Finland har påpekt at det er viktig å respektere og ta hensyn til de ulike strukturene og ordningene som finnes i medlems­landene, inkludert ulike definisjoner av funksjons­hemming. Det er verdt å merke seg at det i mange land, inkludert Finland, ikke finnes én enkelt definisjon av funksjonshemming som kan legges til grunn for utstedelse av kortet.
I piloteringen av kortet er det gode erfaringer i Finland innen kultur, fritid, idrett og trafikk. Erfaringene er likevel at kortet ikke er et egnet verktøy på alle livsområder, for eksempel innen helsevesen og utdanning. I implementeringen av kortet bør det være mulig å definere implementeringen, bruken og rettsvirkningene samt kriteriene for utstedelse på nasjonalt nivå. Finland mener at EDC må være noe den enkelte søker på, og at det ikke utvikler seg til å bli et pålagt identifiseringskort.
Les mer om EU Disability Card her:
European Disability Card and European Parking card for persons with disabilities
Rapporten är publicerad på engelska.
Logo med to piler