Gå til innhold

Bærekraftig utvikling

Bærekraftig utvikling innenfor funksjonshinderområdet innebærer å styrke inkludering, fremme likestilling og motvirke diskriminering av personer med funksjons­nedsettelse i alle deler av det nordiske samfunnet gjennom universell utforming av ulike miljøer og strategisk integrering av funksjonshinder­perspektiv i arbeidet for bærekraftig utvikling.
Arbeidet med aktiviteter for å fremme bærekraftig utvikling innenfor funksjonshinderområdet har som mål å realisere Nordens visjon om et sosialt bærekraftig og konkurransedyktig Norden.

Integrering av funksjonshinderperspektivet

Gjennom hele foregående handlingsplanperioden ble det arbeidet strategisk med integrering av funksjonshinderperspektivet i Nordisk ministerrådets virksomhet. Arbeidet i Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 fortsetter å ledes av sekretariatet for Funksjonshinderrådet i nært samarbeid med Nordisk ministerråds sekretariat.
Logo med hender som holder hverandre
”I programperioden skal saksområderettet dialog styrkes, med mål om å styrke integreringen av funksjonshinderperspektivet innenfor de enkelte politikkområdene.” 

Arbeidet med å integrere funksjonshinderperspektivet i Nordisk ministerråds politikk- og virksomhetsområder omfatter bevisstgjøring, integrering og oppfølging av status, samt internt arbeid med tilgjengelighet i Nordisk ministerråds sekretariat og institusjoner. Målet er at alle relevante politikkområder, virksomheter og institusjoner innenfor det nordiske samarbeidet skal ha et integrert funksjonshinderperspektiv. Funksjonshinderrådet konsulteres og følger opp denne utviklingen via Nordisk ministerråds sekretariat.
Det interne nettverket for integrering av funksjonshinderperspektivet i Nordisk ministerråds sekretariat fikk fornyet sitt mandat i 2021 for dette arbeidet. Nettverket består av seniorrådgivere og rådgivere fra relevante sektorer, og fra kommunikasjonsavdelingen. Hvert år arrangeres det et seminar for nettverket og medlemmer i Funksjonshinderrådet. I 2023 var det interne nettverket invitert til å delta på ekspertsemiaret om statistikk og barn/elever med nedsatt funksjonsevne
Våren 2023 rapporterte det interne nettverket rapporterte status i arbeidet med å integrere funksjonshinderperspektivet i alle politikk- og virksomhetsområdene. Integrering av funksjonshinderperspektivet har stadig en positiv utvikling i de fleste virksomhets- og politikkområdene. De overordnede strategidokumentene ivaretar i stor grad funksjonshinderperspektivet. Sektorenes strategier, handlingsplaner og mandater forholder seg til overordnede strategidokumenter og inkluderer på denne måten funksjonshinderperspektivet. 
På de fleste politikkområdene nevnes personer med nedsatt funksjonsevne, tilgjengelighet og/eller universell utforming i policydokumentene som samarbeidsprogrammer, handlingsplaner, gjennomganger, strategier eller lignende. Begreper som inkludering er også dekkende for perspektivet når det henviser til inkludering av personer med ulike funksjonsevner. På de politikkområdene der perspektivet ikke eksplisitt nevnes, henvises det til overordnede styringsdokumenter.
Omslag: Integrering av funksjonshindersperspektivet i Nordisk ministerråds politikkområder. Statusrapport 5 November 2023. Nordens velferdssenter. Svanenlogo. Jente med Downs syndrom holder opp en hånd som er dekket av maling.
 

Sidearrangement på UN COSP16

Bilde av Islands sosial- og arbeidsmarkedsminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson og fire ungdomsrepresentanter.
Ungdomsrepresentanterna Siri Espe og Sunna Dögg Ágústsdóttir, Islands sosial- og arbeidsmarkedsminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson, ungdomsrepresentantene Johanna Forsberg og Eiður Welding. Foto: Marie Sjölind.
Overskriften på det nordiske sidearrangementet under statspartskonferansen til FN-konvensjonen i 2023 om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) var Co-creating digital solutions for persons with disabilities – Policies and strategies for tomorrow's digital challenges. 
Se hele arrangementet her:
”I programperioden er det årlig nordiske arrangementer ved FNs statspartsmøter COSP for CRPD.”
Det islandske formannskapet i Nordisk ministerråd har løftet fram behovet for å styrke arbeidet med at ingen med nedsatt funksjonsevne blir etterlatt i den digitale utviklingen. Temaene for arrangementet for nasjonenes FN delegater og deltakere på konferansen om CRPD var i tråd med Islands initiativ.
Det var fire representanter for ungdomsorganisasjoner som holdt innlegg og deltok aktivt i debatten på sidearrange­mentet. Ungdomsrepresentantenes deltakelse bidro med nye perspektiver og standpunkter som inspirerte til diskusjon.
Ungdomsrepresentantene var; 
Ordstyrer og vert for sidearrangementet var den islandske sosial- og arbeidsmarkedsministeren Guðmundur Ingi Guðbrandsson. 
A socially sustainable Nordic region is one where universal design, accessibility and inclusion are central perspectives.”
Guðmundur Ingi Guðbrandsson, sosial- og arbeidsmarkedsminister, Island
Bilde av ungdomsrepresentanter sittende inne i konferansesalen på COSP16.
Sunna Dögg Ágústsdóttir og Eiður Welding fra Island snakker om unges perspektiver på digital inkludering. Foto: Marie Sjölind.
Les intervju med innlederne, og se bilder fra arrangementet: 
Involving users is the key to better digital services for persons with disabilities
”Internasjonalt samarbeid i blant annet Europarådet og FN samt i EU bidrar til nordisk merverdi gjennom økte muligheter for diskusjon, erfaringsutveksling og samarbeid.”
Gruppebilde av alle involverte i Sideeventen på COSP16. Innendørs i FN bygningen.
Foredragsholderne og delegasjonen på sidearrangementet i FN i New York. Foto: Marie Sjölind.  

Ekspertseminar om digitale løsninger

Samskaping, tilgjengelig teknologi og utstrakt bruker­medvirkning kombinert med evnen til å tenke utenfor boksen er nødvendig for å skape en mer inkluderende digital fremtid. Dette var i fokus på konferansen Co-creating for a better future (Samsköpun um betri framtíð í þjónustu við fatlað fólk) 1. juni 2023. Det islandske ordførerskapet, ledet av sosial- og arbeidsmarkedsminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson, inviterte til ekspertseminar på signalbygget Harpa i Reykjavik.
Bilde fra seminar. En kvinne står ved talerstolen. Bilde viser bakhodet til noen seminardeltakere.Anna Björshol, som representerer Norge og Bufdir i Funksjonshinderrådet, snakker på konferansen i Reykjavik om fremtidens tjenester fra tjenesteleverandørens perspektiv. Foto: Marie Sjölind. 
I det fullpakkete seminarprogrammet bidro både representanter fra Funksjonshinderrådet og ledere for ungdomsorganisasjoner med innlegg.
På seminarets første del utdypet og reflekterte eksperter og forskere omkring problemstillingen: Kan nytenkning endre utviklingen i tjenestene for personer med nedsatt funksjonsevne?
I tillegg til innlegg fra medlem av Funksjonshinderrådet, Anna Bjørshol, Norge og Anna Caldén, Finland, ledere for ungdomsorganisasjoner, William Korte, Danish Association of Youth With Disabilities (SUMH) og Ingrid Thunem, The Norwegian Association of Youth with Disabilities deltok følgende innledere:
  • Bergur Ebbi, writer and speaker: Opportunities after the 4th lndustrial Revolution
  • Christian Basen, PhD, CEO of the Danish Design Centre: Expansive Thinking: Six ways to create our future society
  • Nasim Bergman Farrokhina, SR lndustry Adviser, Health Care Executive, Microsoft Western Europe Business Area: How can digital, social and health care bridge the gap?
  • Þórður Reynisson, Adviser at Nordic lnnovation: Health demography and quality of life – Possibilities and barriers
Seminarets andre del var viet til å utforske temaet: Electronic data and service access for persons with disabilities.
Etter Guðmundur Ingi Guðbrandssons innledning presenterte ti innledere måter å samarbeide på om å utvikle løsninger, og lovende eksempler på løsninger for hvordan data og velferdstjenester kan gjøres mer tilgjengelige.

Seminar om lederskap og funksjonshinder

Det nordiske funksjonshindersamarbeidet har en langsgående innsats for å bidra til utvikling av ledere som skal jobbe med funksjonshinderspørsmål.
Myndigheten för delaktighet i Sverige var i 2023 medarrangør på webinaret 
Beyond Accessibility: Building leaders with disability in government and public sector roles.
Webinaret som handlet om å inspirere og utvikle unge ledere med nedsatt funksjonsevne, ble gjennomført i mai 2023. Hele Funksjonshinderrådet deltok som en gruppe på dette internasjonale webinaret. 
Ola Balke fra Myndigheten för delaktighet i Sverige innledet og ledet webinaret.
Medlem av Funksjonshinderrådet og viseformand i det Danske Handicapforbundet, Sif Holst, var en av de inspirerende innlederne på webinaret.
Den canadiske arbeids- og inkluderingsministeren, Carla Qualtrough, Matt Frost fra departementet for funksjonshinder på New Zealand og Clenton Farquharson, leder av den britiske organisasjonen Think Local, Act Personal Partnership United Kingdom var de andre innlederne som delte av sine erfaringer fra å være leder med funksjonshinder eller å lede organisasjoner som jobbet på funksjonshinderområdet.

Nordisk forskning på funksjonshinder

The Nordic Network on Disability Research (NNDR) arrangerte en nordisk konferanse om forskning på funksjonshinderområdet. Konferansen arrangeres som en biennale med alternerende nasjonale konferanser i de nordiske landene. I 2023 ble konferansen Nordic Network on Disability Research arrangert i Reykjavik. Konferansen er den største konferansen om funksjonshemmingsforskning i Norden og ble åpnet av Islands sosial- og arbeidsmarkedsminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson. 
Konferansene samlet over 700 forskere, aktivister og representanter for funksjonshemmedes organisasjoner. NNDR-konferansen og de nasjonale konferansene er naturlige møtesteder for forskere, aktivister og eksperter som er engasjert i det nordiske samarbeidet om funksjonshinderspørsmål. 
En mann står ved talerstolen
Islands sosial- og arbeidsmarkedsminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson åpner konferensen. Foto: Gunnar Michelsen.
Konferansen dekker et bredt spekter av temaer innen funksjonshinderforskning som brukermedvirkning og ivaretakelse av funksjonshemmedes rettigheter under covid-19-krisen. Av de mange som bidro til det faglige programmet, og som er involvert i det nordiske funksjonshindersamarbeidet, ledet seniorrådgiver Lars Lindberg fra Nordens velferdssenter et seminar om brukermedvirkning og brukerinnflytelse. Norden velferdssenter publiserte i slutten av 2022 rapporten Brukarinflytande i Norden – En kunskapssammanställning om metoder och effekter inom välfärdssektorn.
Omslag till rapporten Brukarinflytande i Norden - en kunskapssammanställning om metoder och effekter inom välfärdssektorn. Hånden løftet foran en gruppe mennesker.