Gå til innhold

Det svenska ordförandeskapets planer för 2024

Visionen för det nordiska samarbetet är att bli världens mest hållbara och integrerade region till 2030. För att nå dit krävs insikter om nyttan med samarbetet och de insikterna visar sig tydligt inom funktionshinderområdet. 
Om alla människor i Norden ska bli delaktiga och kunna använda miljöer, produkter och tjänster behöver vi lära av varandra genom erfarenhetsutbyten och kunskapsutveckling. I Nordiska ministerrådets Program för samarbete om funktionshindersfrågor 2023–2027 formuleras den nordiska nyttan och lärandet i de tematiska huvudområdena mänskliga rättigheter, delaktighet och fri rörlighet.
Det svenska ordförandeskapet under 2024 utgår från mänskliga rättigheter som grund för att genomföra funktionshinderspolitiken. Sverige och de nordiska länderna ska tillsammans titta på hur arbetet med nationellt genomförande och övervakning av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning kan stärkas. Sverige tar under året också initiativ till att särskilt belysa vikten av tillgänglig krisberedskap och kriskommunikation som en aktuell och central fråga.
Bland aktiviteterna under året hålls bland annat ett nordiskt expertseminarium om mänskliga rättigheter och genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning med tonvikt på artikel 33 i konventionen. Seminariets inriktning är oberoende övervakning och involvering av personer med funktionsnedsättning och de nordiska instituten för mänskliga rättigheter deltar. 
Planerade aktiviteter under det svenska ordförandeskapsåret 2024:
  • Vårmöte med Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder i Stockholm.
  • Nordiskt expertseminarium kring artikel 33 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning i Stockholm.
  • Nordiskt sidoevenemang på COSP17 i New York, statspartsmötet för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Temat är tillgänglig kriskommunikation och beredskap.
  • Nordisk-baltiskt expertseminarium kring tillgänglig krisberedskap i Tallinn.
  • Höstmöte med Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder i Malmö.
  • Nordiskt expertseminarium kring artikel 27 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och inkludering i Malmö.
  • Deltagande i Global Leadership Exchange seminarium om internationella och nationella funksjonshinderstrategier i Utrecht.
  • Nordiska ministerrådets samarbetsmöte med organisationer för unga med funktionsnedsättning, Nordic Youth Disability Summit, i Malmö.
  • Tio möten med arbetsutskottet i Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder.
  • Möte mellan arbetsutskottet i Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder, sekretariatet i Nordiska ministerrådet och Nordiska ministerrådets gränshindersråd i Reykjavik.

Sammanfattningsvis är förhoppningen att det svenska ordförandeskapet under 2024 på ett konkret sätt och med handlingskraft ska bidra till att visionen för det nordiska samarbetet om att bli världens mest hållbara och integrerade region kan nås.
För det svenska ordförandeskapet i Funktionshindersrådet 2024
Ola Balke,
Myndigheten för delaktighet, Sverige
Logo med bilde av tre mennesker