Gå til innhold

Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027

I desember 2022 godkjente Nordisk råds presidium Nordisk program for samarbeid om funksjonshinder­spørsmål 2023–2027 (Program 2023–2027)
Beslutningen konkluderer en omfattende prosess som involverte godkjenning av Embetsmannskomiteen for sosial- og helsepolitikk og Ministerrådet for sosial- og helsepolitikk, samt Nordisk råds anbefaling om gjennomføring av programmet. Den nordiske tverrsektorielle politikken på funksjonshinderområdet er med Program 2023–2027 et godt forankret nordisk samarbeidsprogram. 
Program 2023–2027 er et tverrsektorielt samarbeidsprogram som omfatter alle politikk- og virksomhetsområder i Nordisk ministerråd. Program 2023–2027 skal bidra til å oppfylle den nordiske visjonen for 2030 med vektlegging på menneskerettigheter, deltakelse og fri bevegelse. Unge, tiltak for et mer tilgjengelig arbeidsmarked og utveksling av erfaringer med digital tilgjengelighet utheves som satsinger i det framtidige nordiske strategiske samarbeidet.

Aktører i samarbeidet

Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 er Nordisk ministerråds strategiske samarbeidsdokument for funksjonshinderområdet. Det er basert på anbefalinger fra aktiviteter i de to foregående handlingsplanene, evalueringer og relevante strategiske dokumenter i det nordiske og internasjonale samarbeidet.
Nordisk ministerråds sekretariat har det helhetlige ansvaret for programmet. Nordisk ministerråds råd for nordisk samarbeid om funksjonshinder (Funksjonshinderrådet) er et rådgivende organ for hele det offisielle nordiske samarbeidet. Rådet har medvirket i utvikling av programmet, og mange medlemmer er aktivt medvirkende i gjennomføringen av aktivitetene. Nordens velferdssenter (NVC) har ansvaret for støtteordningen for funksjonshinderorganisasjonenes nordiske samarbeid, den nordiske døvblindvirksomheten, sekretariatet for funksjonshinderrådet og understøttelse av gjennomføring av samarbeidsprogrammet på funksjonshinderrområdet.
Nordisk ministerråds samarbeidsprogram og ordførerlandenes individuelle satsinger skal bidra til å realisere Visjon 2030 med fokus på menneskerettigheter, deltakelse og fri bevegelighet. Innenfor disse tre fokusområdene vil det nordiske strategiske samarbeidet øke aktiviteten for å ivareta unges perspektiv i funksjonshindersamarbeidet, arbeide for et mer tilgjengelig arbeidsliv og drive erfaringsutveksling om digital tilgjengelighet.
Logo med bilde av menneske og tannhjul