Gå til innhold

Den islandske ordføreren har ordet

Island hadde formannskapet i Nordisk ministerråd og dermed også i Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinder (Funksjonshinderrådet) i 2023. Etter tre år preget av pandemien, kunne man endelig se slutten på covid-19 på ordentlig.
Planen for det islandske formannskapet var å arbeide med tre fokusområder: et grønt, konkurransedyktig og sosialt bærekraftig Norden. Det skulle legges særlig vekt på fred som en forutsetning for velstand, menneskerettigheter og miljøvern – der et samlet Norden kan være en kraft for fred.

Digital tilgjengelighet

Nordisk program for samarbeid om funksjonshinderspørsmål 2023–2027 har som mål å bidra til effektiv inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne gjennom styrket nordisk kunnskapsutveksling og tettere samarbeid om funksjonshinderpolitiske spørsmål. I sitt formannskapsår for Funksjonshinderrådet la Island særlig vekt på spørsmål om digital tilgjengelighet. Alle skal delta i det nordiske samfunnet på så like vilkår som mulig. For å oppnå digital inkludering må digitale løsninger utformes slik at de kan brukes av alle. 
I begynnelsen av juni ble det arrangert en konferanse i Reykjavík med fokus på digital tilgjengelighet, den heter Co-Creating for a better future. Det handler om å samskape utviklingen av fremtidens tjenester for personer med nedsatt funksjonsevne. Konferansen inneholdt mange presentasjoner fra både eksperter og brukere som har vært engasjert i utviklingen av fremtidige tjenester for personer med nedsatt funksjonsevne. Fokuset var på utarbeidelsen av en nasjonal plan for implementering av FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD), og på viktigheten av at funksjonshindrede kan delta på lik linje med andre i den digitale verden. Konferansen ble holdt på engelsk. 640 personer fra alle de nordiske landene deltok digitalt på konferansen. Noen av målene med konferansen var å inspirere til nye ideer, presentere ny kunnskap og nye perspektiver som kan brukes til å forbedre tjenestene for personer i Norden med nedsatt funksjonsevne.
I forbindelse med den 16. statspartskonferansen for UNCRPD (COSP16) arrangerte den islandske delegasjonen et nordisk sidearrangement med tittelen Co-creating digital solutions for persons with disabilities – Policies and strategies for tomorrow's digital challenges. På dette sidearrangementet for statenes representanter til FN ble det blant annet diskutert hvilke utfordringer personer med nedsatt funksjonsevne står overfor når det gjelder digitale funksjonshinder i dag og i fremtiden, og hvordan vi skal møte disse utfordringene slik at ingen blir hengende etter i den digitale utviklingen. 
I oktober ble det i København arrangert et ekspertseminar om inkluderende arbeidsliv på initiativ av det islandske ordførerskapet. Ekspertseminaret var en del av høstens møte i Funksjonshinderrådet. Ekspertseminaret diskuterte hvordan vi kan utnytte potensialet i den digitale og teknologiske utviklingen for å øke inkluderingen i arbeidslivet. Representanter fra arbeidsmarkedsmyndigheter i Norden bidro i diskusjonen ved å presentere ulike tiltak og virkemidler for at spesielt personer med funksjonsnedsettelser skal kunne ta del i denne utviklingen.

Implementering av CRPD 

Implementering av FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne er et prioritert tema på Island. I juli i 2023 besluttet den islandske regjeringen å utarbeide en nasjonal implementeringsplan som skal legge grunnlaget for fremtidig utvikling og politikkutforming i tråd med CRPD, som en del av implementeringsprosessen.
Planen vil føre til en reell og grunnleggende endring i anerkjennelsen og oppfyllelsen av rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.
Status for implementeringen av CRPD i de nordiske landene ble diskutert på rådsmøtene i 2023, og det er med stor glede at Sverige som ordførerland i 2024 vil fokusere på implementeringen av CRPD i sine planer for 2024. En vellykket implementering og rettsutforming av konvensjonen er et selvsagt tema for samarbeid mellom de nordiske landene. 
Betydningen av nordisk samarbeid kommer til uttrykk på arenaer som Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinder. Her kan vi lære av hverandre, dele kunnskap og ideer – og skape verdifulle og viktige relasjoner for fremtiden.
På vegne av det islandske ordførerskapet i Funksjonshinderrådet i 2023. 
Soffía Dóra Jóhannsdóttir,
jurist i det islandske sosial- og arbeidsmarkedsdepartementet
Logo med bilde av tre mennesker