Go to content

Personer med nedsatt funksjonsevne i kriser, pandemier, som flyktninger og i katastrofer

Dagsaktuelle kriser, som covid-19-pandemien og krigen i Ukraina, har opptatt Funksjonshinderrådet i 2023. Mennesker med nedsatt funksjonsevne er særlig utsatt når krise og konflikter oppstår.  
– Det er 2,7 millioner mennesker med funksjonsnedsettelse i Ukraina. Dette er en gruppe som blir spesielt berørt av krigen. Mange av disse menneskene kan ikke komme seg ned i tilfluktsrommene, sier Marie Steen fra Funktionsrätt Sverige.
Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinder møtes i mars 2022 i Oslo. På agendaen sto blant annet forskning, arbeidsliv og menneskerettigheter.
På møtet løftet Funktionsrätt Sverige opp en diskusjon om den nylig startede krigen i Ukraina. Marie Steen fortalte om et svensk initiativ mellom femten organisasjoner som har kontakt med og samler inn penger til National Assembly of Persons with Disabilities of Ukraine (NAPD).
Noen av representantene på rådsmøtet fortalte at organisasjonene deres har møtt flyktninger med funksjonsnedsettelse og blant annet fått spørsmål om hjelpemidler.
Sif Holst fra Danske Handicaporganisationer poengterte at det er viktig å løfte funksjonshinderperspektivet når vi snakker om de som befinner seg i krigens Ukraina, de som er på flukt og de som har ankommet til Norden.
– Det er ingen internasjonal organisasjon som har dette perspektivet i krisen. De store humanitære organisasjonene, som for eksempel Røde Kors, må få med disse perspektivene, sier Sif Holst.

Det trengs økt kunnskap om flyktninger med funksjonshinder

I november fortsatte Funksjonshinderrådet arbeidet med temaet, både ved å invitere foredragsholdere og vedta en resolusjon.
 Kvinna håller presentation framför skärm
Flyktninger med nedsatt funksjonsevne trenger tilgjengelig informasjon, og det er ofte store mangler på dette området, sier Monica Klasén McGrath, kommunikasjons- og presseansvarlig for Funktionsrätt Sverige.
Kunnskapen om funksjonshinder er liten blant myndigheter som tar imot flyktninger, og det er ofte vanskelig å få tilgang til tilgjengelig informasjon. Monica Klasén McGrath, kommunikasjons- og presseansvarlig for Funktionsrätt Sverige, delte sine erfaringer med arbeidet for flyktninger med funksjonshinder fra kriger, blant annet fra Ukraina.
Elisabeth Ugreninov, prosjektleder ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, snakket om et pågående prosjekt som undersøker langvarige konsekvenser av koronapandemien for oppvekst og likestilling. Forskningsprosjektet ser også på hvordan familier med barn med funksjonsnedsettelse har blitt påvirket. 
Elisabeth Ugreninov som presenterer for et møte, innendørs.
Elisabeth Ugreninov, prosjektleder vid Velferdsforskningsinstituttet NOVA.

Uttalelse fra Funksjonshinderrådet 1. desember 2022

Funksjonshemmede må ivaretas i kriser

Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinderspørsmål ønsker at de nordiske myndighetene tar større hensyn til personer med funksjonsnedsettelse under kriser. Kriser som covid-19-pandemien og Russlands krig mot Ukraina har vist at personer med funksjonsnedsettelse ofte blir glemt både når det gjelder hjelpeinnsatser og informasjon.
Rådet diskuterte konsekvensene av krise og pandemi på sitt møte i Stockholm 25. november. Funksjonshemningsrådet vedtok følgende resolusjon:
  • I kriser må myndighetene ta hensyn til personer med funksjonsnedsettelse. Dette må gjøres både i selve krisestyringen og når det utarbeides planer for krisehåndtering.
  • Det bør føres en dialog med de gruppene som blir berørt av kriser, begrensninger og samfunnsendringer.
  • I krisekommunikasjonen må myndighetene ta hensyn til grupper med ulike funksjonsnedsettelser. Aktuell og relevant informasjon bør være tilgjengelig.
  • Kommunikasjonen med de andre nordiske landene må utvikles, for eksempel når det gjelder samordning av strategier for kriser. Det er også viktig at den frie bevegeligheten mellom de nordiske landene fungerer for personer med funksjonsnedsettelse, for eksempel med tanke på besøk av pårørende.
  • Vi må lære av gjennomførte kriser. Konsekvensene for personer med funksjonsnedsettelse må analyseres. Funksjonshemningsrådet ser frem til å ta del i resultatene fra forskningsprosjekter som er startet i de nordiske landene. Inkludering av personer med funksjonsnedsettelse er et viktig mål innen det nordiske samarbeidet. Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinder er Nordisk ministerråds rådgivende organ for området. Rådet skal støtte de ulike politikkområdene og hele det nordiske samarbeidet for å bidra til denne inkluderingen.