Go to content

Aktivitet 2.1 Integrering av funksjonshindersperspektivet i Nordisk ministerrådets virksomhet

Tidsperiode: Pågår gjennom hele handlingsplanperioden. Rapporteres årlig.
Utfører og finansiering: Prosjektet utføres under ledelse av sekretariatet for Funksjonshinderrådet i nært samarbeid med Nordisk ministerråds sekretariat. Nordisk ministerråd for helse- og sosialsektoren finansierer aktiviteter gjennom bevilginger til sekretariatet for Funksjonshinderrådet, Nordens velferdssenter. Tiltak innenfor andre politikkområder finansieres av respektive sektor.
Status: Nordisk ministerråd arbeider systematisk for å styrke funksjonshindersperspektivet i alle relevante politikkområder. Målet er å skape positive endringer som forbedrer tilgjengelighet og styrker bevisstheten om funksjonshinderperspektivet innenfor områdene arbeidsmiljø og personalpolitikk, møter/konferanser og kommunikasjon.
Funksjonshinderrådet konsulteres og følger opp denne utviklingen via sekretariatet for Funksjonshinderrådet.

Integrering av funksjonshinderperspektivet i Nordisk ministerråds virksomhet

Det nordiske regjeringssamarbeidet er organisert i politikkområder og virksomhetsområder. Samarbeidet på politikkområdene er komplekst og understøttes av sekretariatet, underliggende institusjoner og samarbeidsorganer. Flere tverrsektorielle perspektiver integreres i politikkområder, virksomhetsområder og i administrasjonen. Målet er at alle relevante politikkområder skal integrere funksjonshinderperspektivet.
Definisjon av «funksjonshinderperspektivet»:
I en nordisk språklig og politisk kontekst forstås integrering av «funksjonshinderperspektivet» som å tematisere og aktualisere situasjoner og behov som personer med nedsatt funksjonsevne opplever på alle politikkområder. Personer med nedsatt funksjonsevne deltar i politikkutforming og er påvirket av politikk på alle områder. Ideen er at alle politikkområder skal ha et funksjonshinderperspektiv og være et tverrgående perspektiv. På engelsk vil det tilsvarende begrepet være «disability mainstreaming» eller «disability inclusive». I forståelsen av og i arbeidet med å implementere «funksjonshinderperspektivet» inngår å øke bevisstheten om det å ta initiativer til og gjøre beslutninger som bidrar til å redusere funksjonshemmende barrierer og treffe tiltak for å fremme universell utforming.
Arbeidet med å implementere funksjonshinderperspektivet i Nordisk ministerråds sekretariat omfatter både å gjøre egen virksomhet tilgjengelig og fremme perspektivet i all politikk.

Kontinuerlig samarbeid med det interne nettverket for integrering av funksjonshindersperspektivet i Nordisk ministerråds sekretariat

Ledelsen for Nordisk ministerråds sekretariat besluttet i september 2018 å styrke arbeidet med integrering av funksjonshindersperspektivet gjennom en formalisert og systematisert intern prosess. Fra 2019 har det vært et internt nettverk for integreringsarbeidet. Nettverket består av seniorrådgivere og rådgivere fra relevante sektorer, samt fra kommunikasjonsavdelingen. Hvert år arrangeres det et seminar for nettverket og medlemmer av Funksjonshinderrådet. I 2022 var temaet diskriminering.

Inspirasjonsworkshop: Hvordan blir mennesker med nedsatt funksjonsevne diskriminert i Norden?

Seminaret ble innledet med fem innlegg som beskrev hvordan mennesker med funksjonshinder blir diskriminert. Det ble presentert offentlig statistikk på diskriminering, former for rapportert diskriminering og aktuelle samfunnsområder der diskriminering forekommer. Enkelt saker om diskriminering som har hatt betydning for utforming av regelvert eller praksiser, ble løftet fram. Seminaret var en oppfølging av at Nordens velferdssenter i 2017 publiserte rapporten Diskrimineringssskydd och funktionshinder – en nordisk överblick (2017). Tema er sentralt i det nordiske samarbeidet om funksjonshinderspørsmål. I løpet av de neste årene er det et mål å kunne presentere et utgangspunkt for å følge utviklingen av hvordan mennesker med funksjonsnedsettelser blir diskriminert i Norden.

De som holdt innlegg:

Eli Knøsen, fagdirektør Likestillings- og diskrimineringsombudet i Norge
Nanna Margrethe Krusaa, chefkonsulent og teamleder, Handicap, Ligebehandling Dansk Institut for Menneskerettigheder (DIHR)
Olle Andersson Brynja, utredare Diskrimineringsombudsmannen (DO) i Sverige

Deltakelse i andre arrangementer

Medlemmer av nettverket for integrering av funksjonshindersperspektivet i Nordisk ministerråds sekretariat har deltatt i flere av arrangementene på funksjonshindersområdet i 2022, blant annet ekspertseminar om implementering av CRPD og Konst och kultur för alla – Konferens om kultur och funktionshinder i Norden.