Go to content

Aktivitet 1.2 Urfolk og funksjonshinder

Tidsperiode: Pågår gjennom hele handlingsplanperioden 2018–22. 
Utfører og finansiering: Nordens velferdssenter, Nordisk demensnettverk, Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinder, Ministry of Social Affairs and Health (Finland), Finnish Institute for Health and Welfare (THL), Sametinget i Finland, SámiSoster, Advisory Board for the Rights of Persons with Disabilities VANE, og Finnish Human Rights Centre. 
Status: Det er generelt sett lite systematisert kunnskap om funksjonsnedsettelse og funksjonshemming knyttet til urfolk i Norden, som samer og inuitter. Målet med tiltakene er å støtte forskning, profesjonelle nettverk og nordiske nettverk av personer med funksjonsnedsettelse og deres pårørende fra nordiske urfolk. Nordens velferdssenter har tidligere arbeidet med et prosjekt om samer og funksjonsnedsettelse.
Se Årsrapport 2021 for Funksjonshinderrådet for mer informasjon om aktiviteter på dette tema, blant annet om seminaret: "Indigenous peoples: language, culture, and life cycle".

”Don’t tell me that I don’t remember”

I 2022 publiserte Nordens velferdssenter en tekstet versjon av webinaret om demens, funksjonsnedsettelse og urfolk; Indigenous peoples: language, culture, and life cycle.
På webinaret fortalte blant andre Merja Pieski fra organisasjonen for sosial- og helsehjelp til samene, SamiSoster, om problemet med at de fleste tjenester for urfolk med demens kun er tilgjengelig på majoritetsspråket.
– Hvor mange av oss kan snakke om helsen vår eller smerte på et annet språk med flere ord enn bare et kort «ok»?, spurte Merja Pieski.
I 2022 fortsatt arbeidet på området urfolk og funksjonshinder ved at ordførerlandet Norge satte sammen en ekspertgruppe om urfolk og funksjonshinder i forbindelse med utformingen av en concept note for et sidearrangement på UN COSP15.
Det Norske ordførerskapet satte tidlig i 2021 temaet urfolk og funksjonshinder på agendaen for sitt ordførerskap i 2022, og benyttet planleggingen av sidearrangementet på UN COSP15 til å bygge videre på det nettverket som er etablert for dette tema i Norden.
Ett av temaene for det 15. statspartsmøtet om UNCRPD var i 2022 diskusjonen om hvordan personer med nedsatt funksjonsevne med urfolksbakgrunn kan delta i miljøkampen, se Aktivitet 1.1 – Erfaringsutveksling og internasjonal dialog om implementering av CRPD. Urfolkene er i en sårbar situasjon og står overfor mange utfordringer.
– Vi vil få mindre beitemarker, og invaderende arter vil trenge seg inn på våre områder, men vi må også håndtere trusselen om økt gruvedrift, avskoging og planer om store vindkraftparker, sier Janne Hirvasvuopio, som er medlem av komiteen for sosial- og helsevesen i Sametinget i Finland.