Go to content

Den norske rådslederen har ordet

I 2022 var samarbeidet i Norden om funksjonshinderspørsmål preget av aktuelle hendelser som krig i Europa, pandemi og klimakrisen
Norges ordførerperiode markerte avslutningen av en handlingsplan og utviklingen av et nytt program for nordisk samarbeid om funksjonshinderspørsmål.

Pandemi, kriser og krig

På planen til det norske ordførerskapet i 2022 sto konsekvenser av kriser for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Temaet var motivert av covid-19-pandemien og den pågående klimakrisen og ble aktualisert av Russlands krig mot Ukraina og den pågående flyktningestrømmen. De krisene vi har opplevd de siste årene, har viser at personer med funksjonsnedsettelse er en gruppe om ofte blir glemt, både når det gjelder hjelpeinnsatser og informasjon. Rådet for nordisk samarbeid om funksjonshinderspørsmål skriver i sin resolusjon at de anbefaler at de nordiske myndighetene tar større hensyn til personer med funksjonsnedsettelse når kriser oppstår.

Urfolk, nedsatt funksjonsevne og klimakrise

Det norske ordførerskapet ønsket å fremheve det nordiske arbeidet med det intersesjonelle temaet urfolk med funksjonsnedsettelse i sin ordførerperiode. I forbindelse med 15:th Conference of State Parties to UNCRPD arrangerte det norske ordførerskapet et sidearrangement for FN-delegatene, til hovedsesjonene i FN.
Målet med arrangementet var å presentere urfolk med funksjonsnedsettelse sine muligheter til å delta i klimakamp, og belyse hvordan velferdstjenester kan tilpasses behovene til denne gruppen som ivaretar respekt for deres åndelige tilknytning til land, natur og tradisjonell kunnskap.
Klima- og miljøskade, samt klimatiltak, utgjør spesifikke utfordringer for personer med funksjonsnedsettelse og urfolk. Sidearrangementet behandlet disse spesifikke interseksjonale utfordringene i lys av FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD). Konvensjonen pålegger stater en plikt til å respektere og beskytte preferanser og ønsker til personer med nedsatt funksjonsevne (artikkel 3), og til respektere integriteten til personer med funksjonsnedsettelse (artikkel 17). Personer med funksjonsnedsettelse har rett til anerkjennelse og støtte for sin spesifikke kulturelle og språklige identitet på like vilkår med andre (artikkel 30).

Implementering av menneskerettskonvensjon

Implementering av FN-konvensjonen (CRPD) har også vært tema i 2022. Norge inviterte til et nordisk ekspertseminar med internasjonale innledere om implementering av konvensjonen våren 2022, og bidro i et Baltisk-Nordisk ekspertseminar der tilgjengelighetsaspektet i konvensjonen var tema.
Det er en felles nordisk utfordring å utvikle gode modeller og strategier for å implementere konvensjonene i på kommunalt nivå og i de tjenestene som kommunene har ansvaret for. Dette er et tema som jevnlig bør diskuteres på nordisk nivå, og det er gledelig at dette tema er sentralt i det nordiske programmet for samarbeid på funksjonshindersområdet de kommende årene.

Universell utforming som strategi for et bærekraftig Norden

Universell utforming styrker og frigjør menneskelige ressurser med positive resultater for den enkelte og for samfunnet. Universell utforming er en strategi som sikrer et bærekraftig og likestilt samfunn gjennom utforming av fysiske og tekniske omgivelser. Det norske ordførerskapet tok initiativet til et utredningsprosjekt om de samfunnsøkonomiske gevinstene av universell utforming på ulike samfunnssektorer i Norden. Dette prosjektet er gjennomført i ordførerperioden og vil bli presentert i 2023.
Det norske ordførerskapet arrangere to nordiske konferanser høsten 2022. Én om inkluderende reiseliv i Norden, og én om inkluderende arbeidsliv. På begge konferansene ble universell utforming som strategi løftet fram.

Rettigheter og levekår for mennesker med utviklingshemming

Det norske ordførerskapet aktualiserte arbeidsdeltakelse og studiemuligheter for personer med utviklingshemming i det nordiske samarbeidet. Deltakelse i arbeid og mulighet for høyere utdannelse er viktig, både for den enkeltes utvikling, økonomi og for verdiskapingen i samfunnet. I 2022 ble det arrangert et seminar der lovende praksiser på området ble presentert.
Det nordiske samarbeidet er svært nyttig: både med hensyn til å utvikle området i fellesskap, men også for å lære på tvers, skape nettverk, få nye ideer og å inspirere hverandre. Alle arrangementene i det norske ordføreråret har bidratt til dette.
For det norske ordførerskapet,
Anna Bjørshol
Avdelingsdirektør, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)
NWC-Ikon4-Rådet.svg