Bakgrund 

Hög sysselsättning är en hörnsten i den nordiska välfärdsmodellen. Det är också en viktig faktor för ländernas konkurrenskraft. Alla ska ha möjligheten att få ett arbete och ett bra arbetsliv. Personer med funktionsnedsättning har lägre sysselsättningsgrad jämfört med övriga befolkningen och möter också större utmaningar i arbetslivet.  
Enligt Nordiska ministerrådets Vision 2030 ska Norden bli världens mest integrerade, gröna, konkurrenskraftiga och socialt hållbara region till år 2030. Visionen speglar hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030 där en av de grundläggande principerna är att ingen ska lämnas utanför. Full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla kvinnor och män, inklusive personer med funktionsnedsättning, är ett av delmålen (8.5). Rätten till arbete är en mänsklig rättighet som är fastslagen i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (artikel 27). I detta ingår rätten till en arbetsmiljö som är öppen, som främjar integration och som är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning.  Dagens och framtidens arbetsliv påverkas i hög grad av den snabba tekniska utvecklingen. Artificiell intelligens och robotar är exempel på teknologi som blir allt vanligare. Nya teknologiska lösningar skapar både möjligheter och hinder.  
Arbetsmarknadsutskottet vid Nordiska Ministerrådets ämbetsmannakommitté för arbetsliv (ÄK-A) gav 2019 Nordens välfärdscenter i uppdrag att ansvara för ett projekt om framtidens arbetsmarknad för personer med funktionsnedsättning. Projektet skulle kartlägga och sprida kunskap om digitala och tekniska lösningar som stärker möjligheterna för personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden och i arbetslivet. I uppdraget ingick att undersöka behovet av forskning och innovation. Projektet har tagit fram tre publikationer; en kunskapssammanställning om forskning och forskningsbehov, en verktygslåda för implementering av digital och tekniska lösningar samt en exempelsamling av digitala och tekniska lösningar.  En sammanfattning av kunskapssammanställningen och verktygslådan presenteras i denna publikation.  
Ny teknik och digitala lösningar för ökad inkludering i arbetslivet: En kunskapssammanställning har tagits fram av professor Jan Gulliksen, Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm, och teknologie doktor Stefan Johansson och analytikern Mia Larsdotter, Begripsam.  
Den inkluderende arbeidsplassen - en verktøykasse har tagits fram av Rudolph Brynn, Universell Utformning AS, och där Gunnar Michelsen har bidragit med ett kapitel om utprovning av hjäpmedelsteknologi på arbetsplatser.  
Digitala och tekniska lösningar - en exempelsamling har tagits fram av Lars Lindberg, Nordens välfärdscenter.  
Dagens och framtidens arbetsliv påverkas i hög grad av den snabba tekniska utvecklingen. Artificiell intelligens och robotar är exempel på teknologi som blir allt vanligare. Nya teknologiska lösningar skapar både möjligheter och hinder.