Samarbetsteknologi
Ett teknikområde som hamnat starkt i fokus under Covid-19-pandemin är digitala system för samarbete och samskapande. Den vanligaste formen av sådan teknik är videomöten. Det är en teknik som funnits länge men fått kraftigt uppsving under pandemin. Det har funnits tillgänglighetsproblem i de lösningar som finns på marknaden, vilket har skapat problem för många med funktionsnedsättning. Samtidigt utvecklas videokonferenssystemen snabbt i takt med den dramatiskt ökade användningen. Fungerande samarbetsteknologier är en viktig förutsättning för arbete på distans vilket är en möjlighet som länge har efterfrågats av personer med funktionsnedsättning.
Språkteknologi
Språkteknologi omfattar olika lösningar för att analysera, förstå eller generera mänskligt språk, till exempel genom att omvandla tal till text eller att göra automatiska förkortningar av innehåll. Det kan vara till stor hjälp för grupper som personer med hörselnedsättning eller dyslexi. Mycket av utvecklingen på detta område sker med engelska som grund. En gemensam problematik för de nordiska länderna är att våra språk är små, sett ur ett globalt perspektiv. Det finns dock exempel att länder har betalat de internationella programföretagen att ta fram versioner för sitt nationella språk.
Uppläsning av text – teknik för konvertering av text till tal
Det finns en rad olika tekniska lösningar för att omvandla text till tal. Denna teknik är ett exempel på hur teknik som förr bara fanns via specialutvecklade hjälpmedel nu också finns som inbäddade funktioner i andra applikationer, direkt på webbsidor eller som en komponent i ett operativsystem.
Tal till text
På senare år har möjligheten ökat att tala in tal som omvandlas till text. Det har tidigare funnits vissa specialprogramvaror som krävt relativt omfattande insatser där användaren tränar programvaran att förstå den egna rösten. Nyare lösningar använder AI och bygger på analys av stora mängder tal.
Kroppsnära teknik
Ett relativt nytt forskningsområde är kroppsnära teknik, wearables där sensorer kan bäras på eller nära kroppen. Ett exempel är smart smarta textilier och sensorer som används för att stödja dövblinda i kommunikation.
I kunskapssammanställningen och i exempelsamling som Nordens välfärdscenter har tagit fram finns flera exempel på digitala och tekniska lösningar som kan bidra till ökad inkludering i arbetslivet.