Kontrovers i Arktis – Svalbards historiske rasjoneringssystem for alkohol under press
AlkoholSara Martinsson, journalist Publisert 2 apr 2025
Den arktiske øygruppen Svalbard har egne alkohollover. På øl- og brennevinsbutikken Nordpolet har hver innbygger et rasjoneringskort. Men det snart 100 år gamle systemet er omstridt.
1000 kilometer fra Norges fastland ligger Svalbard. Øygruppen i Arktis er ikke bare unik på grunn av sin spektakulære natur, isbjørner og nordlys. Den er også en toll- og avgiftsfri sone, noe som betyr at varer som er belagt med skatt på fastlandet, selges billigere her. En slik vare er alkohol.
Et nesten 100 år gammelt kvotsystem
Hovedbyen Longyearbyen er verdens nordligste by og har rundt 2500 innbyggere. Der ligger øl- og brennevinsbutikken Nordpolet. For å få handle der, må de fastboende kunne vise sine alkoholkort, et verdipapir som gir rett til å kjøpe en begrenset mengde alkohol. Turister som besøker øygruppen i mer enn 24 timer får også handle, mot fremvisning av reisedokumenter.
– Jeg skjønner godt hvorfor det har eksistert et kvotesystem historisk, sier Ariella Madsen, som har bodd på Svalbard.

– Svalbard er mørkt og kaldt, og det finnes veldig lite å underholde seg med. Rasjonen ble innført for at gruvearbeiderne ikke skulle drikke seg fra sans og samling. Det ville vært en stor sikkerhetsrisiko hvis de skulle arbeide dagen etter.
I 1928 ble det vedtatt en lov som forbød produksjon av alkohol på Svalbard. For å beskytte de mange arbeiderne i den voksende kullgruveindustrien ble det også innført et rasjoneringssystem, som fortsatt er i bruk. Den månedlige kvoten for alkohol ligger på to flasker brennevin, en halv flaske sterkvin og 24 bokser/halvflasker øl per innbygger over 18 eller 20 år. Vin selges i en “rimelig” mengde. Butikken Nordpolet eies av et datterselskap til Vinmonopolet og ligger i Coop-butikken i Longyearbyen.
Komplisert politisk strid om ansvaret
Denne lille butikken har det siste året vært gjenstand for stor politisk debatt. I flere tiår har ansvaret for å utstede alkoholkort, og dermed kontrollere at kvotesystemet etterleves, ligget hos Sysselmesteren, den norske regjeringens øverste representant på Svalbard. Men i november 2024 frasa Sysselmesteren seg denne oppgaven.
– Vi har mange viktige ting å bruke ressursene på, sa Lars Fause, nåværende Sysselmester, til Svalbardposten.
Beskjeden ble etterfulgt av en komplisert tvist mellom Sysselmesteren, Nordpolet og Vinmonopolet, der ingen av partene ønsket å påta seg ansvaret for kvotesystemet. Til slutt måtte Helse- og omsorgsdepartementet i Oslo gripe inn og avgjøre saken. I februar 2025 tok Nordpolet over administrasjonen av alkoholkortene. Noen generell gjennomgang av reglene for alkoholsalg på Svalbard var imidlertid regjeringen ikke interessert i, til tross for at Sysselmesteren har etterspurt en slik i flere tiår.
– Det er stor politisk oppslutning i Norge om å holde forbruket nede, og på den måten bidrar kvoteordningen med å begrense tilgangen i stedet for høyere pris slik som på fastlandet, sa statssekretær Usman Ahmad Mushtaq (Ap) til Svalbardposten.
– Når vi da vet at pris og tilgjengelighet påvirker alkoholbruken, er det viktig å ha mekanismer som begrenser bruken.
Ny ordning i gammel perm
Så inntil videre finnes listen over Svalbards innbyggere med rett til å handle alkohol i en ringperm på Nordpolet. Beskyttelsen mot alkoholkonsum for de fastboende på øygruppen opprettholdes i dag gjennom et låst skap i Coop-butikken i Longyearbyen. Ordningen er tilpasset et system mange vil beskrive som gammeldags. Ariella Madsen er en av dem:
– Alkohol på puben følger jo ikke noe kvotesystem, sier hun.
– På Svalbard går mange ofte på pub og restaurant, og mange drikker veldig store mengder. Jeg tror ikke kvotesystemet gjør verken fra eller til i den sammenhengen.
Sara Martinsson, journalist
Denne artikkelen er produsert i samarbeid mellom Alkohol & Narkotika og PopNAD. Les artikkelen, på svensk, her.