Skapa åldersvänliga städer i Norden
Iäkkäät
15 tammi 2019
Vi lever allt längre i Norden och andelen äldre i befolkningen ökar. Det är en positiv utveckling, men innebär samtidigt stora utmaningar. Det gäller bostäder och transporter, stadsplanering, hälso- och sjukvård och omsorg. Det handlar om att skapa samhällen som är goda att åldras i, där vi kan uppleva livskvalitet långt upp i åren.
Hur skapar vi dessa åldersvänliga samhällen? Många kommuner i Norden arbetar ambitiöst för att bli en bättre plats att åldras på. 2018 hade tio nordiska kommuner anslutit sig till Världshälsoorganisationens (WHO) nätverk Agefriendly cities and communities. Några av dessa beskrivs i Nordens välfärdscenters publikation En bättre plats att åldras på – arbete för åldersvänliga städer i Norden (2018). Städerna i nätverket har åtagit sig att arbeta långsiktigt och tvärsektoriellt inom ett antal olika områden.
Grundläggande är att äldre invånare aktivt medverkar i hela processen. I oktober 2018 anordnades i Stockholm den första nordiska konferensen som behandlade åldersvänliga städer. Konferensen arrangerades av Nordens välfärdscenter på uppdrag av Nordiska ministerrådet och i nära samarbete med det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Syftet med konferensen var att bana väg för etableringen av ett starkt nordiskt nätverk av åldersvänliga kommuner. I denna publikation har vi samlat material från några av föreläsningarna. Det är vår förhoppning att detta ska tjäna som inspiration i det fortsatta arbetet med att skapa åldersvänliga kommuner i Norden.