Toteutunut
Järvaveckan 2024: Koulu kaikille – mutta miten saamme pojat mukaan?
Maahanmuuttajien integraatio
Skolsystemet i Norden ska garantera alla barn och unga en bra utbildning. Men hur väl fungerar det, och hur ska vi se till att även pojkarna når sin fulla potential? Det är rubriken på det evenemang som Info Norden, Foreningen Norden i Stockholm och Nordens Välfärdscenter arrangerar på årets Järvaveckan i Stockholm.
Tid och plats: onsdag 29 maj 2024 kl. 15-15:45. Seminariescen: Göteborg. Efteråt mingla i det nordiska tältet kl. 16-17. Anmäl dig här
Pojkarna presterar sämre än flickor i skolan i hela Norden, och klyftan är särskilt tydlig mellan pojkar och flickor med utländsk bakgrund.
Vilka faktorer ligger bakom skillnaderna i skolresultat, och vilka konsekvenser har de för pojkarna själva och för samhället? Är det på grund av misslyckande i skolan som pojkarna löper en högre risk att inte hitta ett jobb och på sikt hamna snett i livet?
I detta nordiska seminarium på Järvaveckan diskuteras hur vi kan bygga en skola för alla. Hur kan man hjälpa pojkarna komma i kapp? Vilken roll spelar läraren, utbildningssystemet och skolpolitiken? Kan vi lära oss något av de många unga som klarar skolan bra och av skolan i de andra nordiska länderna?
Medverkande:
- Carina Mood, professor, Stockholms universitet
- Christine Namdar, forskare, Åbo Akademi
- Anders Österberg, biträdande finansborgarråd, Stockholms stad
- Shahin Khosravi, ledamot i Nordiska barn- och ungdomskommittén (NORDBUK)
- Kaisa Kepsu, seniorrådgivare, Nordens välfärdscenter
Järvaveckan äger rum i år 29 maj-1 juni i Stockholm. Det är fri entré. För första gången är det nordiska samarbetet representerat med ett eget program under festivalen. Och direkt efter denna programpunkt onsdagen den 29 maj bjuder vi in till ett nordiskt mingel kl. 16-17.
Kunskapsunderlag:
- Leaving Boys Behind? The Gender Gap in Education among Children and Young People from Foreign Backgrounds 2010–2020: A Nordic Review, Nordiska Ministerrådet, 2022.
- Karriärer och barriärer – en ESO-rapport om skolgång och etablering för unga med utländsk bakgrund, Jan O. Jonsson och Carina Mood, 2023.
(foto: Martin Thaulow)