Toteutunut
Verkkoseminaari: Ensamkommande barn och unga i Norden
Maahanmuuttajien integraatio
Hur mår de ensamkommande unga som nu är i färd med att etablera sig i länderna? Hur har det gått för de ensamkommande flickorna? Hur vanligt är det till exempel att de varken arbetar eller studerar? Hör några av Nordens främsta forskare ge sin syn på saken.
Vid webbinariet lanserar vi en ny kartläggning över den kunskap som finns kring psykisk ohälsa bland ensamkommande barn och unga i Norden. Kartläggningen innehåller dels en översikt över hälsosituationen, dels skydds- och riskfaktorer för psykisk hälsa hos ensamkommande.
Medverkande:
- Eskil Wadensjö, professor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning, Stockholms universitet
- Berit Berg, forskningschef, Mangfold og Integrering, NTNU
- Nina Rehn-Mendoza, verksamhetsledare, Nordens välfärdscenter
- Kristin Marklund, projektledare, Nordens välfärdscenter
Mer om webbinariet
Ungefär en fjärdedel av alla ensamkommande barn som kommit till Norden är flickor. De ensamkommande flickorna skiljer sig från pojkarna när det gäller åldersfördelning och ursprungsland och de har ofta andra livsbetingelser än pojkarna. Forskning visar att ensamkommande flickor har större svårigheter i såväl skolan som arbetslivet och att många riskerar att i vuxen ålder stå helt utanför integrationsprocessen.
Att tidigt upptäcka symtom på exempelvis posttraumatiskt stressyndrom, självskadebeteende och suicidförsök hos barn och unga är viktigt och förutsätter dels kompetens hos de som möter barn och unga, dels tillgänglighet till bedömning, utredning och behandling.
Under webbinariet bjuder vi in till en diskussion om hur vi kan förbättra etableringen för de ensamkommande flickorna och hur vi bäst stöttar ensamkommande barn och unga som mår psykiskt dåligt.
Föreläsare
- Eskil Wadensjö är professor i arbetsmarknadspolitik vid Institutet för social forskning vid Stockholms universitet. Han har studerat hur det går senare i livet för de ensamkommande unga som kommit till Sverige. Enligt flera rapporter är det svårare för ensamkommande flickor att ta sig in på arbetsmarknaden än för ensamkommande pojkar. Hans forskning behandlar förutom invandring och integration bland annat egenföretagande, social- och avtalsförsäkringar och de ungas och äldres ställning på arbetsmarknaden.
- Berit Berg är professor/forskningschef på Institutt for sosialt arbeid og helsevitenskap, NTNU i Trondheim. NTNU Samfunnsforskning er et av Norges største miljøer for anvendt samfunnsvitenskapelig forskning, og med en tverrfaglig profil, med særlige kompetanser innenfor følgende tre områder: innvandring og flyktningrelaterte studier, arbeidsliv, organisasjon og arbeids-marginalisering og sosialpolitikk, sosialt arbeid og funksjonshemming.
- Nina Rehn-Mendoza från Nordens välfärdscenter har skrivit en nordisk kunskapssammanställning om ensamkommande barns psykiska hälsa som lanseras under webbinariet. Vilken kunskap finns om risk- och skyddsfaktorer och vilken forskning behövs för att de ensamkommande barnen ska få verkningsfulla insatser?