Limuviinojen suosio nuorilla on kasvanut – vaikka alkoholin käyttö on vähentynyt

Alkoholi

Tomi Lintonen, Tutkimusjohtaja, Alkoholitutkimussäätiö
Julkaistu 13 syys 2018

14-16 -vuotiaat nuoret juovat yhä harvemmin olutta, siideriä ja väkeviä alkoholijuomia. Yleisestä raitistumiskehityksestä poiketen vuonna 2017 aiempaa useampi nuori ilmoitti juoneensa limuviinoja. Limuviinoina juodun alkoholin osuus kaikesta nuorten juomasta alkoholista yli kaksinkertaistui vuodesta 1999.

Vuonna 2017 kaksi kolmesta 14-16 -vuotiaasta kertoi, että ei juo lainkaan alkoholijuomia. Alkoholia käyttävät tytöt kertoivat useimmin juoneensa viime juomakerrallaan monia eri juomia – oluen suosio oli romahtanut vuodesta 1999. Pojilla vuonna 2017 yksittäisistä juomista suosituin oli olut – näin oli myös vuonna 1999. Pojilla selvimmin suosiotaan oli menettänyt siideri.

Pojat juovat olutta

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös alkoholijuomalajeja niin, että otettiin huomioon viime juomakerralla juodut määrät ja juomien alkoholipitoisuudet. Tytöt joivat absoluuttialkoholina mitattuna kolmanneksen alkoholista väkevien juomien muodossa. Vuonna 1999 toiseksi eniten alkoholia tytöt olivat juoneet siidereinä, mutta vuonna 2017 kakkossijan veivät limuviinat, joiden osuus alkoholista oli 23 prosenttia. Poikien keskuudessa olut oli vuonna 1999 keskeisin alkoholin lähde, ja olut säilytti asemansa suosituimpana myös vuonna 2017. Tuolloin poikien juomasta alkoholista 41 prosenttia oli olutta. Väkevät juomat olivat pojilla toiseksi tärkein alkoholin lähde ja limuviinat olivat kolmantena 17 prosentin osuudellaan.

Nuorten juomavalinnat olivat erilaisia riippuen siitä, kuinka usein ja kuinka paljon he alkoholijuomia joivat. Ainoastaan pieniä määriä juovat tytöt suosivat siideriä ja väkeviä juomia. Vuonna 1999 humalaan juovien tyttöjen suosikki oli olut, mutta vuonna 2017 tytöt joivat itsensä humalaan väkevillä juomilla ja limuviinoilla. Olut oli poikien suosikki juomatavasta riippumatta – sekä vuonna 1999 että vuonna 2017. Kakkossijalla humalajuojapojilla olivat väkevät juomat.

Monimuuttujamallinnuksessa olut osoittautui poikien ja runsaasti juovien valinnaksi, siideri tyttöjen ja harvoin juovien suosikiksi. Olut ja väkevät juomat liittyivät juomatapaan, jossa juotiin usein ja humalaan asti, kun taas viiniä suosivat harvoin ja vähän kerrallaan juovat nuoret. Mallinnuksessa limuviinat osoittautuivat ainoaksi juomalajiksi, jonka suosio kasvoi vuosien 1999 ja 2017 välillä.

Limuviinojen osuus yli kaksinkertaistunut

Alaikäisten nuorten juominen on olennaisesti vähentynyt tällä vuosituhannella. Väheneminen ei kuitenkaan ole koskenut alkoholijuomalajeja samalla tavoin. Oluen, siiderin ja väkevien juomien suosio on vähentynyt, mutta viinin suosio on pysynyt ennallaan ja limuviinojen jopa kasvanut.

Limuviinojen suosio näkyy erityisesti siinä, että limuviinojen muodossa juodun alkoholin osuus kaikesta nuorten juomasta alkoholista on yli kaksinkertaistunut. Myös aikuiset juovat aiempaa enemmän limuviinoja. Vuonna 2018 voimaan tullut alkoholilaki on omiaan lisäämään limuviinojen suosiota, kun niiden valmistustaparajoite poistettiin ja vähittäiskaupassa myydään aiempaa väkevämpiä limuviinoja.

Nuorten suojeleminen

Päivittäistavarakaupoista ja kioskeista on myyty vuodesta 2018 alkaen aiempaa vahvempia oluita, siidereitä ja limuviinoja. Ostokokeista tiedetään, että näissä kaupoissa ikärajavalvonta ei ole yhtä tehokasta kuin alkoholiliikkeissä. On todennäköistä, että lakiuudistus kiihdyttää limuviinojen suosion kasvua alaikäisillä nuorilla, ja voi myös kääntää oluen ja siiderin kulutuksen kasvuun.

Muiden maiden kokemuksista tiedetään, että juomalajikohtaiset toimet, kuten limuviinojen korkeampi vero, voivat johtaa juomalajivalintojen suuntautumista vielä haitallisempiin juomiin. Nuorten suojeleminen alkoholihaitoilta onnistuu parhaiten toimilla, jotka vähentävät koko väestön alkoholinkäyttöä.

 

FacebookXLinkedInEmailPrint