Alkoläsk allt populärare bland unga finländare – trots sjunkande alkoholkonsumtion

Alkohol

Malin Wikström, webbredaktör
Publicerad 13 sep 2018

I Finland dricker 14- till 16-åringar allt mer sällan öl, cider och starka alkoholdrycker. Av all den alkohol som konsumerades av unga har mängden som dricks i form av alkoläsk fördubblats sedan 1999, visar en ny studie publicerad i Nordic Studies on Alcohol and Drugs.

Trots den allmänna nykterhetstrenden uppgav allt fler unga att de dricker alkoläsk, visar siffror från 2017. Samtidigt uppgav två av tre av 14- till 16-åringarna att de inte alls drack alkoholdrycker. De flickor som drack alkohol berättade att de oftast drack flera olika drycker under ett tillfälle. Bland flickorna har ölens popularitet sjunkit kraftigt sedan 1999. Bland pojkarna var den enskilt populäraste drycken öl 2017, så var det också 1999. Bland pojkar hade cider helt klart förlorat i popularitet.

De ungas val av dryck beror på hur ofta och hur mycket alkohol de driack. Flickor som bara drack små mängder föredrog cider och starkdrycker. De flickor som drack sig berusade 1999 föredrog öl, men de 2017 drack sig berusade på starka alkoholdrycker och alkoläsk. Öl var pojkarnas favorit, oavsett hur mycket de drack, både 1999 och 2017.

Den nya alkohollagen som trädde i kraft 2018 gjorde det möjligt att sälja starkare alkoläsk i detaljhandeln och kiosker, något som kan  öka alkoläskens popularitet ytterligare, konstaterar en av artikelförfattarna, Tomi Lintonen, forskningschef på Stiftelsen för alkoholforskning.

Artikeln är ett kort sammandrag av en längre artikel på finska. 

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint