handlingsplanen.jpg

Utvärdering av det nordiska samarbetet om funktionshinder 2018–2020

För att bidra med underlag till utformningen av kommande funktionshindersamarbete har Nordiska ministerrådet låtit genomföra en utvärdering av den samlade verksamheten inom det nordiska funktionshindersamarbetet under 2018–2020.
Utvärderingen har en bred ansats och omfattar alla delar av funktionshindersamarbetet:
  • Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder
  • Nordiska ministerrådets handlingsplan för funktionshinderssamarbete
  • Nordens välfärdscenters roll inom funktionshindersamarbetet
  • Nordiska verksamheten kring dövblindhet
  • Stödordningen för funktionshindersorganisationernas nordiska samarbete
Utvärderingen har gjorts av Tranquist Utvärdering AB och genomförts genom en kombination av dokumentstudier, enkäter och intervjuer våren 2021.
Syftet med utvärderingen var att sammanställa erfarenheter och synpunkter från relevanta intressenter samt att föreslå rekommendationer för det framtida arbetet.

Nordisk nytta

En huvudfråga för utvärderingen var på vilket sätt funktionshindersamarbetet bidrar till att skapa nordisk nytta. I samarbetsprogrammet för Ministerrådet för social- och hälsopolitik definieras nordisk nytta så här: ”nordisk nytta skapas genom att de nordiska länderna kan utbyta erfarenheter för att hitta bra metoder och intelligenta lösningar för att säkerställa inkludering av utsatta grupper”.

Slutsatser

Det finns en stor samstämmighet kring nyttan av ett nordiskt funktionshindersamarbete. De tillfrågade anser att delarna inom funktionshindersamarbetet fungerar väl och har utvecklats över tid.
Utvärderingen konstaterar att det skapas ett mervärde i första hand genom olika nätverk för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan aktörer i hela Norden, och att det medför en ökad kapacitet kring arbetet med funktionshinder i ett både nationellt och nordiskt perspektiv.
Alla delarna bidrar på olika sätt till nordisk nytta kring funktionshinderperspektiv, men det finns behov att utveckla och klargöra förutsättningarna för funktionshindersamarbetet i stort.

Rekommendationer

  • Utvärderingen rekommenderade ett förnyat mandat för Funktionshinderrådet. Tydliggör särskilt rollen för integrering av ett funktionshinderperspektiv inom det nordiska samarbetet.
  • Det interna nätverket för integrering av funktionshinderperspektivet bör få ett nytt mandat av ledningsgruppen för Nordiska ministerrådets sekretariat och Generalsekreteraren.
  • Påbörja en sakområdesinriktad dialog mellan Funktionshinderrådet och sektorerna och verksamheterna inom Nordiska ministerrådet i syfte att erbjuda praktiska inspel om hur det skulle vara ändamålsenligt att arbeta vidare med ett funktionshinderperspektiv.
  • Etablera ett forum för nordiskt samarbete för unga med funktionsnedsättning vid sidan av Funktionshinderrådet. Involvering kan ske genom arbetsutskottet och sekretariatet.
  • Ta bort Funktionshinderrådets roll i beslut kring enskilda ansökningar om medel från stödordningen. Beslutsfattande inom stödordningen bör ske vid Nordens välfärdscenters kansli, medan Funktionshinderrådet informeras och konsulteras kring strategiska utlysningar och eventuella inriktningar för finansieringen.
  • I syfte att tydliggöra det samlade funktionshindersamarbetet föreslås att handlingsplanen ersätts med ett funktionshinderpolitiskt program.
  • Utgår från temaområdena hållbarhet, mänskliga rättigheter och fri rörlighet samt önskade: erfarenhetsutbyte, funktionshinderintegrering, kunskapsproduktion.
  • Nordens välfärdscenter, Funktionshinderrådet, stödordningen, dövblindverksamheten samt ett forum för nordiskt samarbete för unga med funktionsnedsättning utgör en fast del av detta program.
  • Till programmet kan enskilda projekt knytas löpande efter behov, vilket initieras efter dialog med och genom separat finansiering från berörda sektorer och verksamheter inom Nordiska ministerrådet.
  • Nordens välfärdscenter samordnar, följer upp och redovisar arbetet med programmet. Nordens välfärdscenter får en tydligare roll som beställare av kunskapsproducerande projekt, och i mindre grad som utförare.
  • En samordning av programmet finansieras med fördel av samarbetsministrarna (MR-SAM) i syfte att skapa tydligare mandat att verka tvärsektoriellt inom det nordiska samarbetet.
Evalueringen blev framlagd 5 oktober 2021 för Ämbetsmannakommittén för social- och hälsopolitik (ÄK-S) ihop med redogörelsen för Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder och aktiviteterna i Handlingsplanen för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018–22.