Den finska ordförandeskapet har ordet 

En av de grundläggande principerna för hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030 är att ingen ska lämnas utanför. För att personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att leva självständigt och kunna delta i samhället förutsätter det bland annat tillgång till olika former av samhällsservice och stöd. 
Särskilt artikel 19 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fastställer detta. För att uppnå målen i både FN:s konvention och Agenda 2030 krävs verksamhet inom alla förvaltningsområden, men också ett starkt ledarskap och engagemang. Ledarskap inom funktionshinderområdet lyftes fram som ett innehållstema under det finska ordförandeskapet 2021. Ett annat tema var rättigheter och kultursensitiv service för personer med funktionsnedsättning eller demens bland urfolken. Utöver dessa teman var delaktighet och ökad medvetenhet om situationen för personer med funktionsnedsättning och demens genomgående teman under året.
Verksamheten präglades liksom året innan av covid-19 och de begränsningar pandemin medförde. Karakteristiskt för Finlands ordförandeperiod var att teamarbetet med planeringen och genomförandet av olika evenemang genomfördes på distans med digitala verktyg. Det sektorsövergripande samarbetet gav kraft till arbetet och möjliggjorde mångsidiga evenemang. 
I början av februari genomfördes ett seminarium om ledarskap och covid-19-pandemin: Building Back Better – Disability Leadership and the Way Forward. Seminariespråket var engelska och teckenspråk. Evenemanget nådde också deltagare utanför de nordiska länderna. I juni ordnades i samband med partsmötet för FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ett nordiskt sidoevenemang där man ur nordisk synvinkel lyfte fram rätten till ett självständigt liv och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. I sidoevenemanget deltog bland annat Finlands familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.  
Den sista augusti inleddes det två dagar långa webbinariet: Indigenous peoples: language, culture, and life cycle – Disability, dementia and services, som fokuserade på rättigheter för den del av urfolken som har demens eller funktionsnedsättning samt betydelsen av språk- och kultursensitiv service. Webbinariet hölls i Enare och tal hölls av bland annat Gerard Quinn som är FN:s särskilda rapportör för rättigheter för personer med funktionsnedsättning och av Paula Lehtomäki, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet. Därutöver deltog talare och deltagare från alla nordiska länder och självstyrande områden. Under evenemanget framkom ett starkt behov av att på ett övergripande sätt beakta livssituationen och mångfalden hos personer bland urfolken som har demens eller funktionsnedsättning, både vid bedömningen av servicebehovet och vid tillhandahållandet av service. 
NWC-Ikon4-Rådet.svg
Förutom seminarier genomfördes projektet Individanpassat stöd och service för personer med funktionsnedsättning – modeller i Norden. Nordens välfärdscenter och THL undersökte huruvida och i så fall hur modeller för individanpassat stöd som personlig budget kan stärka genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, särskilt artikel 19 i rätten att leva självständigt och att delta i samhället. Projektet kartlade vilka modeller som finns, och erfarenheterna av dessa. 
Vad kan vi ta med oss från 2021? En fördjupad förståelse för urfolkens situation och tanken att frågorna behöver belysas ytterligare. Betydelsen av ledarskap och samtidigt en stark erfarenhet av ett fungerande samarbete. Jag kan också rekommendera gemensamma projekt för forskning och utveckling. Att göra saker tillsammans hjälper oss att övervinna svårigheterna och hitta lösningar – tillsammans skapar vi större nytta.
Päivi Nurmi-Koikkalainen                                                                                   
Teamledare, ledande expert, Enheten för forskning om välfärdsstaten och reformer, Institutet för hälsa och välfärd THL, Finland