NAD 6/2015 (joulukuu)
Ehdotus alkoholimonopolin purkamisesta sivuuttaa kansanterveyden
Lakiehdotus Islannin alkoholimonopolin purkamisesta ei ota huomioon kansanterveysriskejä. Pääkirjoituksessaan maan kansanterveyslaitoksen tutkijat, Sveinbjörn Kristjánsson ja Rafn M. Jónsson toteavat, että ehdotuksen takana ovat yksinomaan kaupan intressit.
Henkisen kasvun kokemuksia hallusinogeenien avulla
Hallusinogeenisten aineiden tuottamia ”trippejä” edeltää usein perusteellinen valmistelu. Jotkut käyttäjät suunnittelevat tripin viikkoja etukäteen, ja monet pyrkivät aktiivisesti pitämään yllä positiivista mielenvirettä sitä edeltävänä aikana. Petter Grahl Johnstad on haastatellut käyttäjiä, joiden henkiset, jopa hengelliset, kokemukset hallusinogeeneista ovat yleisesti ottaen myönteisiä.
Viro: Raittiutta ei katsota hyvällä märissä juhlissa
Tutkimuksessa on tarkasteltu nettifoorumia, jolla nuoret pohtivat juhlimista ilman alkoholia. Puheenvuoroista ilmenee, että alkoholia pidetään yleisesti juhlien luonnollisena osana ja että selvin päin juhlimista ei katsota hyvällä. Samalla selvin päin juhlimista kuitenkin pidetään merkkinä itsenäisyydestä ja kyvystä hillitä omaa käytöstä. Tutkimuksessa ehdotetaan, että ehkäisevässä työssä keskityttäisiin alkoholin haittavaikutusten sijaan asenteiden muuttamiseen raittiita nuoria kohtaan.
Suomi: Peliautomaattipelaamisen korkeampi ikäraja vähentää alaikäisten pelaamista
Niiden 12–16-vuotiaiden osuus, jotka ovat viimeisen puolen vuoden aikana pelanneet raha-automaattipelejä, on vähentynyt rajusti vuosien 2011 ja 2013 aikana – 44:stä prosentista 13:een prosenttiin. Suomessa nostettiin automaattipelaamisen ikärajaa 15:stä ikävuodesta 18:aan viisi vuotta sitten. Peliautomaattien käyttöön ei ole tehty muita rajoituksia.
Suomi: Päihteitä käyttävien äitien lapsilla on suurempi riski sairastua psyykkisesti
Jos lapsella on päihdeongelmainen äiti, hänen psyykkinen tai sosiaalinen terveytensä on vaarassa järkkyä muita lapsia yleisemmin. Tutkimus perustuu rekisteridataan kaikista Suomessa vuonna 1997 syntyneistä lapsista ja heidän äideistään (lähes 58 000 henkilöä). Lapsista 1,4:llä prosentilla oli äiti, jolla oli todettu päihdeongelma.
Norja: Juomisen sosiaalinen ulottuvuus näkyy jopa hyvin nuorten juomatavoissa
Sosiaaliset tekijät vaikuttavat seitsemäsluokkalaisten alkoholitottumuksiin eli jo silloin, kun alkoholin kulutus on yleisesti ottaen vielä pientä. Oppilaat, joiden vanhemmat tietävät, keiden kanssa ja missä lapset viettävät aikaansa, kertovat juovansa vähemmän. Oppilaat, joilla on alkoholia käyttäviä ystäviä, juovat todennäköisemmin myös itse.
Irlanti: Rajoituksia ei näytä olevan tulossa ongelmallisesta alkoholinkulutuksesta huolimatta
On vaikea sanoa, miten talouskriisi on vaikuttanut Irlannin alkoholi- ja huumekenttään vuoden 2009 jälkeen. Verotusmuutokset ovat vaikuttaneet alkoholinkulutukseen viime vuosina, mutta vähentyneellä ostovoimalla ja talouskriisillä ei sinänsä näytä olleen suurta vaikutusta. Shane Butler ja Ann Hope toteavat, että alkoholin kulutustaso on ongelmallisen korkea eikä poliittinen tahto tunnu riittävän rajoitusten säätämiseen.