NAD 3/2015 (kesäkuu)
Alkoholi- ja huumekysymykset jäävät talouskriisin varjoon
Kreikka, Islanti ja Unkari ovat kaikki kokeneet talouskriisin. Osin kriisi jatkuu yhä, kun taas osa on onnistunut kohentamaan talouttaan. Kreikkaa, Islantia ja Unkaria yhdistää lisäksi se, että alkoholi- ja huumekysymykset ovat jääneet muiden yhteiskunnallisten ongelmien jalkoihin. Osasyynä on myös alkoholinkäytön väheneminen. Euroopan talouskriisin vaikutuksia alkoholi- ja huumekysymyksiin Islannissa, Unkarissa ja Kreikassa pohditaan kolmen tutkijan voimin. Miten alkoholin ja huumeiden käyttö ja hoito ovat muuttuneet, mitä muutoksia on nähtävissä alkoholi- ja huumepolitiikassa ja tutkimukseen ohjattavissa resursseissa? Islannissa on korotettu alkoholiveroa, Unkarissa sallittiin kotipoltto.
Lue Kreikasta…
Lue Islannista…
Lue Unkarista…(Ruotsi) Naiset lopettavat tupakoinnin toisten takia, miehet itsensä vuoksi
Naiset lopettavat tupakoinnin toisten takia ja hyödyntävät enemmän ammattiapua ja nikotiinikorvaustuotteita kuin miehet. Miehet puolestaan lopettavat tupakoinnin enemmänkin itsensä vuoksi eivätkä he pidä tupakoimista samassa määrin ongelmana kuin naiset. Monet miehet käyttävät nuuskaa tupakoinnin lopettamiseksi ja noin puolet heistä jatkaa nuuskan käyttöä myös tupakoinnin lopettamisen jälkeen.
Korvaushoito joustavinta Tanskassa, tiukinta Ruotsissa
Korvaushoito vähenee Tanskassa, mutta lisääntyy Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa hoito on Ruotsia ja Norjaa hajautetumpaa, ja hoitoyksiköt ovat pienempiä. Tanskassa hoito on joustavinta ja kuolemantapaukset ovat harvassa (0,3 %). Sen sijaan Ruotsi sijoittuu tilaston toiseen päähän: säännöt ovat tiukat, ja kuolemantapauksia on suhteellisen paljon (2,7 %). Tutkijoiden mukaan Suomen pitäisi nyt panostaa hoitojonojen lyhentämiseen, hoitorekisterin luomiseen ja kansallisten hoito-ohjeiden käyttöön ottamiseen.
(Norja) Vanhempien päihteidenkäyttäjien omat valinnat korostuvat, nuoria ongelmakäyttäjiä pidetään haavoittuvampina
Miten päihteiden väärinkäyttäjien ikä määrittää hoitohenkilökunnan puhetta ja käsityksiä väärinkäytön vastuukysymyksistä? ”Nuoren väärinkäyttäjän” ja ”vanhan väärinkäyttäjän” käsitteisiin liitetään erilaisia merkityksiä. Tämä näkyy sekä henkilökunnan asenteissa että laitosten hoito-ohjeissa, joissa suositaan keskittymistä nuoriin väärinkäyttäjiin. Koska nuoria pidetään haavoittuvampina, henkilöstöllä on mielestään suurempi vastuu ja velvollisuus yrittää vaikuttaa nuorten tilanteeseen. Vanhemmat väärinkäyttäjät nähdään enemmänkin aktiivisina toimijoina, joilla on omasta tilanteestaan suurempi henkilökohtainen vastuu.
Ranskassa rahapelipolitiikan rajoituksia ohjaa rikollisuuden torjunta, Suomessa kuluttajansuoja
Ranska perustelee rahapelipolitiikan rajoituksia rikollisuuden torjunnalla, kun taas Suomi puoltaa rahapelimonopolejaan sillä, että niistä kertyneet tulot ohjataan yleishyödyllisiin kohteisiin – mitä EU-tuomioistuin ei pidä pätevänä argumenttina. Molemmissa maissa painotetaan entistä enemmän myös kuluttajansuojaa.
(Tanska) Omin avuin alkoholin väärinkäytöstä selviävät korostavat alkoholinkäyttönsä ongelmattomuutta
Tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka entiset alkoholin suurkuluttajat kuvailevat väärinkäyttönsä lopettamista. Osa on ollut mukana AA-toiminnassa, osa on lopettanut väärinkäytön omin voimin. AA-toiminnassa mukana olleiden kuvauksissa korostuu yhteenkuuluvuuden tunne ja yhteinen päämäärä. Omin avuin lopettaneet painottavat, ettei heidän alkoholinkäyttönsä ole ollut ongelma, vaan pikemminkin ylenmääräistä.