NAD 2/2016 (huhtikuu)
Norja: Onko huumehoitokulttuurin ja yliannostuskuolemien välillä yhteys?
Henkilöillä, jotka ovat äskettäin päässeet huumehoidosta, on suurempi vaara ottaa yliannostus. Artikkelissa seurataan Samia, jonka kuolemaan ovat voineet vaikuttaa hoidon aikaiset, riskiä lisäävät rutiinit. Hoitojärjestelmästä voi tulla poissulkemisen ja marginalisoitumisen paikka, mikä vaikuttaa asiakkaan itseluottamukseen ja voi johtaa välinpitämättömyyteen hoidon edessä.
Yksi kahdestatoista Liettuassa lääkäriksi opiskelevasta on kokeillut keskittymiskykyä parantavia huumeita
Opiskelijat kertovat käyttävänsä ns. ”fiksuja huumeita” parantaakseen keskittymiskykyään ja jaksaakseen opiskella pitempään. Huumeet ovat selvästi yleisempiä miesten keskuudessa: 15 prosenttia miesvastaajista kertoi kokeilleensa niitä, kun naisilla vastaava osuus oli 5 prosenttia.
Tiedon puutteesta voi tulla hoidon este
Alkoholiongelmiin hoitoa tarjoavien laitosten pitäisi antaa selvempää tietoa hoitomuodoista ja siitä, missä määrin asiakkaat voivat itse vaikuttaa hoitoon. Hoitoyksiköillä on taipumus kertoa enemmän yksityiskohdista kuin sisällöstä.
Jessica Storbjörk antaa vaihtoehtoja, miten hoitoyksiköt voisivat paremmin vastata asiakkaiden toiveisiin tiedonsaannista.
Alkoholista irtautumista kuvataan asteittaiseksi muutokseksi. Kuinka antaa tietoa hoidosta, kun asiakkaan tilanne muuttuu, kommentoi Katja Kuusisto.
Morten Hesse toteaa, että ihmisille pitäisi tiedottaa enemmän olemassa olevista mahdollisuuksista alkoholitottumusten muuttamiseksi. Tämä unohdetaan usein, Hesse sanoo.
AA-kokoukset netissä luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta Venäjällä
Netissä toimivilla AA-ryhmillä on suuri merkitys Venäjällä, jossa voi olla muuten vaikea löytää hoitoa alkoholiongelmiin: nettiryhmät luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ne voivat auttaa etenkin naisia, joiden alkoholiongelmia paheksutaan miesten ongelmia enemmän. Nettiryhmät voivat auttaa naisia löytämään paikan, jossa kohdata toisia samassa tilanteessa olevia.