NAD 1/2016 (helmikuu)
Temanumero rahapelaamisesta ja sukupuolesta
Australia: Sosiaaliset verkostot vaikuttavat naisten rahapelitottumuksiin
Rahapelipelaaminen voi olla naisille seurustelutapa ja stressin käsittelykeino. Se voi myös auttaa pakenemaan hetkeksi traumaattisia kokemuksia. Näin kokevat sekä huvin vuoksi pelaajat että ne, jotka tunnistavat itsellään peliongelman. Peliongelmaiset naiset kuvaavat itseään yksinäisiksi ja ahdistuneiksi.
Naisten pelitottumuksiin vaikuttavat poliittiset, sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät
Artikkelissa valotetaan suomalaisnaisten tapaa puhua rahapelitottumuksistaan. Naiset painottavat erityisesti sitä, miten heidän sosiaalinen ympäristönsä hyväksyy pelaamisen. Osa naisista kertoo piilottavansa peliongelmansa seuraukset kumppaninsa menettämisen pelossa.
Ruotsalaisten miesten ja naisten pelitottumukset eroavat toisistaan
Miehet harrastavat useammin hevos- ja urheilupelejä, kun taas naiset suosivat erilaisia arpapelejä ja bingoa. Artikkelissa luokitellaan vastaajat sen mukaan, kuinka usein he pelaavat. Harvoin pelaavat eivät harrasta lainkaan pokerin pelaamista ja vedonlyöntiä. Paljon pelaavilla bingo on selvästi yleisempää naisten keskuudessa, pokeri taas miehillä.
Suomalaisten rahapelaaminen ja riskinotto – miten ne muuttuvat iän myötä
Artikkeli vahvistaa aiemmat tutkimustulokset miesten ja naisten erilaisista rahapelitottumuksista: miehillä on naisia useammin peliongelma. Miehillä on eniten peliongelmia ja riskiluonteista alkoholinkulutusta 26–28-vuotiaiden ikäluokassa; naisilla vastaava ikäluokka ovat 18–21-vuotiaat. Artikkelissa käsitellään myös alkoholinkäyttöön liittyvää riskinottoa, joka kasvaa miehillä ja laskee naisilla iän myötä. Miten tämä vaikuttaa pelitottumuksiin?
Rahapelaaminen: Yhteiskunnallisesta ongelmasta yksilön riippuvuudeksi
Kun ruotsalaiset poliitikot 1970-luvulla keskustelivat peliongelmista, niitä pidettiin merkkinä muista yhteiskunnallisista ongelmista. Näkökulma on 2010-luvulle tultaessa muuttunut, ja ongelman katsotaan nyt johtuvan yksilön riippuvuudesta. Artikkelissa pohditaan medikalisoitumisen käsitettä ja sen muuttumista ajan kuluessa.
Pelaamista vyöhykkeellä tai flow-tilassa
Vyöhykepelaamisessa” – jossa ihminen tuntee olevansa niin yhtä peliautomaatin kanssa, ettei tule edes syöneeksi tai käyneeksi vessassa – on paljon samaa kuin flow-tilan kokemisessa. Peli, esimerkiksi shakki tai videopeli, valtaa mielen täysin. ”Vyöhykkeellä” oleminen ja flow-tila käsitetään eri tavalla, vaikka molemmat usein merkitsevät eristyneisyyttä. Miksi?