PopNAD fyller 10 år

Mikaela Lindeman, redaktör
Publicerad 21 sep 2022

Webbsidan PopNAD startade år 2012, som en tilläggsresurs till tidskriften NAD. Den grundläggande idén var att ge en bredare publik ökad tillgång till forskningsresultat på rusmedelsområdet. Nu firar vi 10 år - med lite fakta och statistik!

Visste du att…?

  1. Webbplatsen PopNAD hjälper Nordens välfärdscenter att sprida information om, och dokumentera nordisk forskning om alkohol, narkotika, dopning, tobak och gambling.
  2. PopNAD är knuten till den vetenskapliga tidskriften NAD, Nordic Studies on Alcohol and Drugs.
  3. Den allra första artikeln som publicerades är skriven av Johan Edman, och handlar om Revolution, kristen kärlek och den ideologiska missbrukarvården.
  4. Den mest lästa artikeln vi publicerat är Ruotsissa väheksytty nuuska suosittua Suomessa. Texten beskriver snusanvändningen i Finland. På en god andra plats kommer Amfetamin och sex.
  5. Den populäraste sidan på PopNAD är dock ingen artikel, utan nordisk alkoholfakta om Danmark. Mer än 21 000 kunskapstörstande har klickat in sig på sidan under de senaste fem åren.
  6. Genom alla år har 49,5 procent av våra läsare varit kvinnor, enligt Google Analytics. Hurra för jämställdhet!
  7. År 2022 har de flesta av PopNADs användare befunnit sig i Sverige (67 procent), följt av Finland och Norge. 33 träffar från Färöarna kunde också ses i statistiken – vælkoma!
  8. Hittills har fyra redaktörer har hunnit jobba för webbplatsen– Julius von Wright, Malin Wikström, Johan Myrskog och nuvarande redaktören Mikaela Lindeman.
  9. Totalt 467 artiklar har skrivits och publicerats på PopNAD under årens lopp. Tack till alla forskare, frilansare och kollegor som bidragit!
  10. PopNAD finns på Twitter, LinkedIn och Facebook. Välkomna att följa oss!

 

 

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint