Framtidens arbetsliv – teknik och digitalisering för ökad inkludering
Funktionshinder
Ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning är sysselsatta i mindre grad än resten av befolkningen. Det här projektet handlar om hur de nordiska länderna med hjälp av teknologi, digitalisering och innovationer kan övervinna dessa skillnader.
Hög sysselsättning är en hörnsten i den nordiska välfärdsmodellen, liksom en viktig faktor för ländernas konkurrenskraft. Alla ska ha möjligheten att få ett arbete och ett bra arbetsliv. Personer med funktionsnedsättning har lägre sysselsättningsgrad jämfört med övriga befolkningen och möter också större utmaningar i arbetslivet. Det här projektet ska stärka bärkraften i den nordiska välfärdsmodellen genom att undersöka, samla och sprida kunskap om digitala och tekniska lösningar som gör att fler unga, kvinnor och män med funktionsnedsättning blir inkluderade i arbetslivet.
Ett särskilt fokus ligger på unga med funktionsnedsättning, bland annat den kritiska faktorn med övergång från utbildning till arbete. Projektet ska även ta fram behov av forskning och innovation i ett framtidsperspektiv.
Projektet består av fyra delar:
- En kunskapssammanställning baserad på forskning, forskningsbehov och evidensbaserad kunskap om digitala och tekniska lösningar
- Exempelsamling av digitala och tekniska lösningar som är implementerade i Norden
- Verktygslåda för implementering av digitala och tekniska lösningar. Främsta målgruppen är arbetsgivare, arbetstagare och relevanta yrkesgrupper.
- Kunskapsspridning genom webbinarier, seminarier och andra informationsinsatser.
Projektet genomförs under 2020-2021.