Situation Finland: Spel och rusmedel bland unga

Spel

Publicerad 16 apr 2015

Användande av spelmaskiner och rusmedel hos 15-16-åriga finländare är risktagningar som tas av samma personer. Det visar en studie i nya Yhteiskuntapolitiikka om konsumtionen av rusmedel hos unga finländare som använder spelmaskiner.

Sedan juli 2011 har hasardspel, inklusive spelmaskiner, varit förbjudna för under 18-åringar i Finland. Spelmaskinerna finns tillgängliga i matbutiker och kiosker och ålderskontrollen varierar från ställe till ställe. En del butiker kräver att se ID innan de sätter på maskinerna, medan andra butiker förlitar sig på skyltar om åldersgränsen.

Johanna Järvinen-Tassopoulos och Kirsimarja Raitasalo har studerat alkohol-, cannabis och tobakskonsumtionen bland unga finländare som använder spelmaskiner och hur situationen har förändrats under åren 1995 till 2011. Studien är publicerad i dagens Yhteiskuntapolitiikka.

 

 

Det har inte skett stora förändringar i spel och konsumtion bland 15-16-åringar, men studien visar att spelande och användande av rusmedel tycks vara risktagningar som tas av samma unga. De som spelar mer har större benägenhet att också använda eller pröva på tobak, alkohol och cannabis.

 

 

Mellan 1995 och 2011 har andelen 15–16-åriga pojkar som använder spelmaskiner varje vecka ökat, samtidigt som även andelen som inte alls spelar också ökat, både bland flickor och pojkar.

 

 

Andelen unga som väljer att inte dricka har överlag ökat i Finland från 1995 till 2011. Bland pojkar i 15–16-års åldern som använder spelmaskiner färre än en gång i veckan så syns denna förändring, men inte bland de som använder minst en gång i veckan. Bland flickorna hade andelen helnyktra till och med minskat.

 

 

Andelen som någon gång under sitt liv prövat cannabis har stigit bland både pojkar och flickor som spelar varje vecka.

Marknadsföring av hasardspel får inte riktas direkt till minderåriga enligt lotterilagen. Järvinen-Tassopoulos och Raitasalo problematiserar att butiker och kiosker trots förbudet fylls av reklam för Den Stora Jackpotten och att onlinecasinon gör reklam på webben. Författarna påpekar att unga påverkas trots att reklam inte riktas direkt till dem.

 

Julius von Wright
Publicerad 17.4.2015 

 

FacebookXLinkedInEmailPrint