Nikotinfritt Finland 2030 – en växande utmaning
TobakJohan Myrskog, webbredaktör Publicerad 25 sep 2019
Johan Myrskog, webbredaktör Publicerad 25 sep 2019
Finland ser inte för tillfället ut att nå målsättningen på ett tobaks- och nikotinfritt samhälle 2030. Det ambitiösa målet är inte förlorat ännu men de nuvarande trenderna ger en fingervisning på att det inte kommer att lyckas.
– Nikotinfältet har blivit mycket bredare de senaste åren. Det finns många fler produkter på marknaden just nu än det fanns tidigare. Trots att cigarettrökningen minskar så ser vi till exempel en stor ökning i snusanvändningen, speciellt bland unga, säger Otto Ruokolainen som är forskare och sakkunnig i tobaksfrågor på Institutet för hälsa och välfärd (THL).
År 2010 fastslog Finland målet att bli rökfritt 2030 medan det målet år 2016 utvidgades till att Finland skulle bli ett nikotinfritt samhälle. Men det målet ser alltså nu inte ut att nås.
– Tobaksindustrin har varit bra på att förnya sig och få ut nya produkter som marknadsförs som inte lika skadliga för hälsan. Samtidigt som försäljningen och användningen av cigaretter minskar i Västvärlden så ökar den i utvecklingsländer.
Det finns stora skillnader i befolkningsgrupperna i Finland. Till exempel är rökning betydligt vanligare bland lågutbildade än bland högutbildade. Också bland män och kvinnor är skillnaderna stora.
– Kvinnor är faktiskt närmare att nå målet för 2030 än män. Det beror förstås på att det är långt färre kvinnor som röker än män, men både hos kvinnor och män har antalet rökare sjunkit stadigt under årens lopp, säger Otto Ruokolainen.
2015 publicerades en rapport från 2012 där tobaksrelaterade hälsoproblem beräknades kosta samhället omkring 1,5 miljarder euro. De är de senaste siffrorna som i det här skedet finns att tillgå. Enligt Otto Ruokolainen är nyckeln till ett tobaksfritt samhälle att satsa på att hjälpa dem som vill sluta med tobak.
– Vi är fortfarande ganska långt ifrån målet och tio år går fort. Det skulle vara viktigt att fånga upp alla rökare, både i stora städer och på mindre orter. Ibland har rökare som från början inte planerat att sluta med tobaken ändå slutat, då de sett att det finns möjlighet till det.
Han betonar att höjda skatter är ett effektivt sätt och funderar även om samhället kunde erbjuda gratis avvänjningstjänster till dem som behöver det.
– Visst skulle det kosta samhället en hel del. Men sett till de kostnader som tobak redan orsakar samhället skulle nyttan troligtvis vara större.