Lustgas – harmlöst eller hälsovådligt?

Narkotika

Mikaela Lindeman, redaktör
Publicerad 12 okt 2022

För drygt tio år sen var användningen av lustgas i berusningssyfte en het fråga, vilket ledde till att flera nordiska länder tog till ett striktare regelverk för produkterna. Nu verkar lustgasen dyka upp igen i det nordiska nattlivet – men vad vet vi egentligen om den?

I början av 2010-talet började det dyka upp en ny typ av affär i Norden, både i gatubilden och på nätet. Affärerna sålde gräddsifoner och gräddpatroner, som innehåller lustgas. Kunderna som besökte affärerna hade dock inte tårtkalas i åtanke, utan använde lustgasen som nöjesdrog. Patronerna innehöll ren dikväveoxid som ger ett kort men intensivt rus vid inandning. PopNAD skrev om fenomenet i april 2013.

Gräddsifoner är livsmedelsklassade, och att sälja köksredskap var inte illegalt i Norden. I Finland blev dock Säkerhets- och kemikalieverket Tukes oroligt över användningen av lustgas i berusningssyfte. Sommaren 2013 fick ett företaget Iloiset keittiöpojat (”de glada kökspojkarna”) försäljningsförbud. Företaget förflyttade sig då över finska viken och fortsatte driva sin verksamhet i Estland, men gick strax därefter i konkurs. Danmark instiftade strängare regler om lustgas sommaren 2020, då mängden som en privatperson fick köpa begränsades till två patroner a’ åtta gram styck. Samtidigt förbjöds lustgasförsäljning och marknadsföring till personer under 18 år. I Norge nekas en person att köpa produkter ifall misstanke om missbruk finns. I Sverige har regeringen utsett en särskild utredare till att se över regleringsbehovet av lustgas i berusningssyfte.

De senaste åren, speciellt efter att covidrestriktionerna lättade och nattlivet kom i gång i storstäderna har vi igen sett en ökad användning av lustgas i Norden. Hur ser trenden ut? Och varför ökar användningen igen?

Är lustgas farligt?

Lustgasen uppfanns redan på 1700-talet. Nuförtiden används lustgas i anestesisyfte eftersom den har en smärtlindrande effekt. Då gasen används inom sjukvården är den uppblandad med syre, vilket den inte är då man köper patronerna på nätet, i butiken eller utanför nattklubben. Vid inandning av höga doser kan man riskera syrebrist, vilket i värsta fall kan leda till medvetslöshet, hjärnskador eller hjärtrytmstörningar. Vid långvarigt missbruk finns risk för neurologiska skador, med balanssvårigheter och påverkan på benmärgen som följd.

Under sommaren 2022 bötfälldes två personer i Danmark för privatimport av lustgas. Bötessumman landade på 30 000 respektive 15 000 danska kronor. MTV Uutiset rapporterade i september 2022 om att lustgasen åter syntes i det finska nattlivet, men nu hade det blivit allt populärare att andas in gasen ur stora behållare. I Stockholm kan man hitta drivor av tomma patroner och ballonger efter en festkväll, men även andra svenska kommuner har slagit larm om fenomenet. Samma trend ses i Norge. Men vet vi egentligen hur många som använder lustgas?

Ny rapport ger lägesbild

År 2019 publicerade Sundhedsstyrelsen de allra första siffrorna som visade hur utbredd lustgasanvändningen var bland danska ungdomar. Sjutton procent av pojkar i åldern 15-25 år, som gick på gymnasiet eller i en yrkesskola, uppgav då att de någon gång testat lustgas. Bland flickorna var siffran lägre, mellan åtta och tio procent. Lustgas användes mest i Köpenhamnsområdet.

Centralförbundet för alkohol- och drogupplysning CAN inkluderade frågor om lustgasanvändning i sin skolundersökning år 2022. Det innebär att Sverige för första gången nu har nationell statistik om lustgasbruk bland unga i årskurs nio och i gymnasiets andra årskurs.

Sex procent av niorna och 17 procent av tvåorna på gymnasiet uppgav att de testat lustgas. Eftersom frågebatteriet om lustgas inte funnits tidigare år kan man inte avgöra om det skett en ökning eller minskning, men man kan se att ungefär lika många uppgett att de någon gång testat cannabis.

Bruket av lustgas var vanligare i storstäder än i landsbygdskommuner, men lika vanligt bland tjejer och killar. Konsumtionen av lustgas hängde ihop med bruket av alkohol, tobak och andra droger.

”Det var väldigt ovanligt att de som hade använt lustgas inte hade använt något annat. Det är inte en ny grupp ungdomar som provar droger, det har tvärtom tillkommit ytterligare en substans att välja för dem som redan varit intresserade av att dricka eller använda narkotika”,

säger CAN:s Ulf Guttormsson om de nya siffrorna.

Oro och reaktioner på kontinenten

Användningen av lustgas syns också utanför Norden och bland annat Storbritannien arbetar för ett strängare regelverk efter att lustgas blivit väldigt populärt bland ungdomar. I Frankrike beslagtog polisen sju ton lustgas i början av året, vilket uppskattades ha ett marknadsvärde på 2,75 miljoner euro. I Nederländerna har användningen ökat explosionsartat, vilket fått läkare och neurologer att slå larm om allvarliga och kroniska effekter. Portugal i sin tur har klassificerat lustgasen som en förbjuden psykoaktiv substans.

FacebookXLinkedInEmailPrint