Lustgas som partydrog

Narkotika

Julius von Wright, webbredaktör
Publicerad 29 apr 2013

Valborgsmässoafton närmar sig och gatorna fylls med människor som korkar flaskor. I Finland marknadsförs ett nytt rusmedel för festen: lustgas. Tidigare på våren uppmärksammades företag som säljer lustgas – egentligen menad för att göra grädde – som rusmedel.

Patronen kostar bara 50 cent, men effekten är inte heller långvarig. Ballonger fylls med lustgasen som sedan inhaleras och användaren känner en kort stund av eufori. Sen är känslan över.

På pappret handlar det om patroner för gräddsifoner, men inofficiellt används patronerna i russyfte. Lustgas som rus är vanligt på många håll i världen, men det är först nyligen som gasen har uppmärksammats i Finland som drog. Hufvudstadsbladet skrev i början av året om företaget Iloiset keittiöpojat (De glada kökspojkarna) som säljer gräddsifoner och tillhörande patroner. Företaget uppmanar inte att lustgasen ska användas i russyfte och markerar på sin webbplats med stora bokstäver att de inte säljer patroner i berusningssyfte, trots att ägarna tidigare i ett pressmeddelande har beskrivit gasen som en utmanare till alkohol.

Efter att medier uppmärksammade lustgasen gick Säkerhets- och kemikalieverket Tukes ut med en varning om möjliga följder av användandet av lustgas. Medvetslöshet och andnöd, särskilt då lustgasen används i kombination med alkohol, är några av följderna som listas.

”Ditt livs valborg”

Andra företag har nyligen marknadsfört lustgasen i e-post till unga som ett sätt att fira ”ditt livs valborg”. Lustgas räknas som en kemikalie och försäljningen är inte olaglig i sig. Däremot förbjuder kemikalielagen försäljning av kemikalier i berusningssyfte.

Tukes har krävt en förklaring av de företag som marknadsfört gasen för Valborgsmässoaftonsfirandet.

 

 

 

 

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint