Genomfört
Studentmobilitet och funktionshinder
Funktionshinder
Studenter med funktionsnedsättning studerar utomlands i betydligt mindre utsträckning än andra studenter. I projektet Studentmobilitet och funktionshinder har orsakerna till detta lyfts fram och diskuterats. Bland annat har det visat sig att tydligare information, bättre samverkan mellan lärosätenas olika avdelningar och mer kunskap bland personalen skulle kunna få fler studenter med funktionsnedsättning att söka sig till utlandsstudier.
Nordens välfärdscenter har på uppdrag av Nordiska ministerrådet för utbildning och forskning, och i samarbete med det nordiska nätverket för koordinatorer och studievägledare med inriktning på studenter med funktionsnedsättning (NNDC), genomfört en serie seminarier på olika platser i Norden. Vid seminarierna har det fokuserats på hinder och lösningar för att främja en ökad mobilitet inom Norden för studenter med funktionsnedsättning. Projektet har varit en aktivitet inom Nordiska ministerrådets handlingsplan för funktionshinderssamarbetet 2018-22.
Diskussioner har lett till rekommendationer
Sammanlagt har åtta seminarier och rundabordssamtal genomförts under 2018 och 2019. Seminarierna har tagit avstamp i rapporten Equity in student mobility in Nordic higher education. Där framkom bland annat att studenter med funktionsnedsättning studerar utomlands i en mycket liten utsträckning. Endast en procent av de studenter som tog del av ett utbytesprogram hade ett registrerat behov av stöd och service. Detta trots att dessa studenter gärna ville studera utomlands och att de av olika anledningar skulle ha särskilt stor nytta av utlandsstudier som merit inför fortsatta studier och i sitt framtida yrkesliv. I rapporten listas bland annat barriärer och möjligheter, samt förslag till lösningar.
Under seminarieturnén har resultaten från rapporten diskuterats med bland annat studenter och personal från olika lärosäten. Ur detta har det vaskats fram ett antal idéer om hur det går att öka antalet studenter med funktionsnedsättning som studerar i ett annat nordiskt land. Diskussionerna har sammanfattats i projektrapporten Seminarieturné Studentmobilitet och funktionshinder.
Några av de lärdomar som framkommit under seminarieturnén är följande:
- Förebilder behövs som kan agera inspiratörer och ambassadörer för studenter med funktionsnedsättning
- Det finns olika slags stöd, nationellt, nordiskt, europeiskt och internationellt som inte nyttjas
- Det behövs en större flexibilitet i mobilitets- och utbytesprogrammen så att studenter kan studera deltid och göra kortare utbyten, eller utbyten som på annat sätt anpassas till studentens funktionsförmåga
- Lärosätenas personal behöver finnas till hands och kunna svara på frågor
- Avdelningar som studenterna kommer i kontakt med inom lärosätena med ansvar för utlandsstudier, respektive tillgänglighet och stöd, behöver känna till varandra bättre
- Informationen till studenterna behöver vara tydligare och mera tillgänglig
- För att bättre förstå vilka behov som finns behöver lärosätena lyssna mer på studenter med funktionsnedsättning som har erfarenheter av att studera utomlands.