NAD 3/2018 (Juni)
Hur ser finländare på den strikta tobakspolitiken?
Finland har som politiskt mål att bli tobaksfritt, men man har inte undersökt befolkningens inställning till tobakspolitiken. Det verkar finnas stöd för tobaksförbud på arbetsplatser men inte för samhälleligt stöd för att hjälpa någon att sluta röka.
Familjemedlemmars rusmedelsproblem och mentala hälsa
Förekommer det mer stress, depression och ångest bland familjemedlemmar till människor med rusmedelsproblem? Studien visade att familjemedlemmarna hade sämre mental hälsa jämfört med resten av befolkningen på Island, och att det inte hade någon betydelse vilken typ av familjemedlem (syskon, förälder, barn) som led av rusmedelsproblem.
Rädda barnen eller behandla vuxna?
Dubbelbehandling av föräldrar med rusmedelsproblem strävar efter att möta både föräldrarnas behov av ett liv utan rusmedel samt deras barns behov av en förutsägbar och strukturerad livsmiljö. Studien undersöker det här tillvägagångssättet utgående från personalens perspektiv i en norsk behandlingsinstitution.
Vad får personer med spelproblem att söka vård?
Artikeln identifierar faktorer som bidrar till att personer med spelproblem söker sig till behandling. Vilka slags motiv kan vara utlösande för förändring? Hur väljer man vårdanstalt? Vilka slags hinder och stöd uppträder i samband med behandlingen? Studien visar att läkare och socialarbetare sällan känner igen spelproblem hos sina klienter.
Finländare spelar en gång i veckan i kiosker, butiker och hemma
Den finländska spelpolitiken gick igenom en grundläggande förändring i början av år 2017 då tre spelföretag sammanslogs till ett. Den här rapporten ger en översikt över situationen 2016, före sammanslagningen av spelföretagen, och fokuserar på uppfattningar om spelbeteende, spelproblem samt marknadsföring av spel.