NAD 2/2017 (april)
Recovery i Norden
Recoveryrörelsen i USA och England har producerat intressant forskning och interventioner som betonar socialt och samhälleligt stöd, och vikten av deltagande. Kan nordiska alkohol- och narkotikabehandlingen med sin unika tradition dra nytta av ett recoveryperspektiv? En perspektivartikel och två kommentarer diskuterar frågan
Bättre samarbete mellan kompetensområden åberopas
För de patienter i Sverige som har psykiatriska problem och ett pågående substansmissbruk, och som behöver vård från flera instanser, ska det upprättas en handlingsplan. En enkätstudie från Karolinska institutet visar att få av dem som behöver en handlingsplan får en, trots goda resultat av planerna.
Ålder inte avgörande i inställningen till välfärdsteknologi inom missbruksvården
Personalens inställning till välfärdsteknologi inom missbruksvården hänger ihop med personlig inställning till ny teknologi, med kollegers och förmäns förväntningar, och med egna uppfattningar om förmågan att lära sig använda ny utrustning. Inställningen till välfärdsteknologi var mer positiv bland personal med bakgrund inom sjukvården.
Blandbruk hos gravida kvinnor med missbruksproblem
Studien ger ökad kunskap om blandbruk och graviditet i en nordisk kontext genom att beskriva vidden och typen av blandbruk hos en grupp gravida kvinnor i Sverige med svåra missbruksproblem. Opiater, amfetamin och alkohol var de mest vanliga primärdrogerna. Interventioner borde titta närmare på bland annat rökningsmönster och partnerns drogbruk.
En intervjumetod för ungdomar med missbruksproblem
Svenska UngDOK är en semistrukturerad intervjumetod som utvecklats för ungdomar med olika slags alkohol- och narkotikarelaterade problem. Studien visade att att UngDOK är ett pålitligt och värdefullt verktyg inom missbruksvården.
Missbruksproblem bland personer med mild intellektuell funktionsnedsättning
Det är svårt att bedöma omfånget av missbruksproblem bland personer med mild intellektuell funktionsnedsättning, och denna grupp verkar ha ringa tillgång till specialiserad tvärsektoriell missbrukarvård. Det behövs mer forskning för att stärka screening, bedömningsrutiner och samarbete mellan olika kompetensområden.
Hela numret kan du läsa här.