Spelbolaget Paf är ovärderligt för åländsk ekonomi
SpelJohan Myrskog, webbredaktör Publicerad 30 okt 2019
Johan Myrskog, webbredaktör Publicerad 30 okt 2019
Spelbolaget Ålands penningautomatförening (Paf) hör till hörnstenarna i det åländska samhällets ekonomiska grund. Företaget har också profilerat sig som ansvarstagande och öppet men möter ständigt kritik. Tuulia Lerkkanen vid Helsingfors universitet har forskat i Paf:s betydelse för det åländska samhället.
I sin forskning har Tuulia Lerkkanen analyserat tidningsartiklar i de lokala tidningarna Nya Åland och Ålandstidningen samt material från Ålands Radio och TV mellan åren 2006 och 2018.
– Det har forskats ganska lite om Paf vilket för mig har gjort forskningen extra intressant. Spelforskningen i Finland är ju också som helhet ganska ung fast den numera är relativt omfattande.
Lerkkanen, som jobbat tre år på forskningscentret Center för forskning i beroenden, kontroll och styrning (CEACG) vid Helsingfors universitet, är magister i sociologi. Hon har tidigare sysslat med en del spelforskning men beskriver det här projektet som hennes största hittills. Forskning i det åländska samhället är inte ett väldigt omfattande forskningsområde.
– Ju mer jag satt mig in i frågan desto mer nyfiken har jag blivit. Då den här analysen om den offentliga bilden av bolaget Paf blir klar och publicerad skulle jag vilja fördjupa mig ytterligare i ämnet.
Paf grundades 1966 av aktörer inom den åländska tredje sektorn. Tanken var att spelintäkterna skulle bringa nytta till ålänningarna genom att pengarna skulle betalas ut till samhällsnyttiga ändamål. Trots att Paf har många likheter med Veikkaus finns det några väsentliga skillnader. Förutom att Paf har monopol på Åland är bolaget också verksamt i till exempel Sverige, Estland, Lettland och Spanien samt på östersjötrafiken.
– Paf är samtidigt en väldigt liten aktör på den globala spelmarknaden och därför har bolaget försökt profilera sig som både ett ansvarsfullt och öppet bolag. Det var det första bolaget i världen som ifjol införde en årlig förlustgräns per spelare (30 000 euro) och i år sänkte man gränsen ytterligare (25 000 euro). Det har varit företagets trumfkort och ett försök att skilja sig från andra bolag, säger Tuulia Lerkkanen.
Det går inte att ta miste på Paf:s betydelse för den åländska ekonomin. Det är en av de absolut viktigaste aktörerna och bolaget har därför gjort mycket för att upprätthålla en god offentlig bild.
– Paf:s och hela Ålands image går lite hand i hand. Ålands finansminister har till och med kallat Paf för en kronjuvel för Åland.
Men helt och hållet har bolaget inte klarat sig utan bakslag i offentligheten. 2009–2012 uppdagades ett händelseförlopp i vilket en bokhållare på Åland hade förskingrat nästan 800 000 euro från kunder för att senare spela bort dem hos Paf som i sin tur anklagades för penningtvätt av oaktsamhet och dömdes att betala 250 000 euro i skadestånd.
– I maj 2019 lovade Paf att betala tillbaka pengarna till de drabbade men fick mycket kritik för att inte ha stoppat processen. Det är en diskussion som ständigt återkommer trots att det är tio år sedan.
Paf:s roll i Finland är också en fråga som ofta diskuteras. I och med att Paf:s nätsidor är på finska kan man hävda att bolaget inte gjort någon större hemlighet av att det finländska fastlandet är en viktig marknad.
– Det har förekommit fall där Paf har marknadsfört sig i Finland, vilket strider mot lagen efersom Veikkaus har monopol på fastlandet. Cirka åtta procent av finländska spelare spelar Paf:s onlinespel och det är svårt att övervaka onlinespel, säger Tuulia Lerkkanen.
Sammanfattningsvis lever Paf liksom Veikkaus i en ständig balansgång. Samtidigt som höstens speldiskussion i Finland visar att bolaget har ett bättre rykte än Veikkaus och har profilerat sig som ansvarstagande och öppet, höjs ofta kritiska röster mot att den åländska ekonomin är så beroende av ett spelföretag.
– Lokalmedia i Åland följer kontinuerligt och noggrant med vad Paf gör och vart intäkterna går. Såväl journalister, politiker som Paf:s egna representanter räds inte att diskutera bolaget. Speciellt intressant är det i nuläget då också Veikkaus blivit ifrågasatt av flera politiker på fastlandet. Vart leder diskussionen på Åland?
Tuulia Lerkkanen betonar att hennes forskning endast baserat sig på tidningsartiklar och att hon gärna skulle åka till Åland och intervjua de lokala aktörer och medborgare vad de anser om Paf.
– Och förstås hur de ser på sina egna mediers rapportering om bolaget.
Tuulia Lerkkanens forskningsartikel The Role and Function of Paf in the Åland Islands publiceras inom kort.
Rättelse: Den förskingrade summan var 800 000 euro och inte 80 000 euro som det felaktigt stod tidigare.