FILTRERA:

Flest spelautomater på socioekonomiskt utsatta områden

Spel

Malin Wikström, webbredaktör
Publicerad 20 mar 2018

Enligt en ny undersökning är spelautomaterna i Finland utplacerade på de bostadsområden där de bringar in mest pengar: på socioekonomiskt utsatta områden.

Forskning har visat att spelautomater är den form av penningspel som orsakar mest skador och 2016 förlorade finländarna 582 miljoner euro på spelautomater. Trots det är spelautomaterna i Finland utplacerade på synliga offentliga ställen och ofta rikligt spridda. Det här visar en färsk undersökning som fyra finländska forskare har gjort.

Undersökningen visar att spelautomaterna för tillfället placeras där de drar in mest pengar. På de områden där automaterna är mest lukrativa finns det också flest automater. De här platserna är, enligt undersökningen, platser där arbetslösheten är hög, inkomstnivån låg och de högutbildade få.

Resultaten är inte avvikande i jämförelse med många andra länder, där har man kommit fram till motsvarande resultat. I Finland har man, enligt forskarna, inte fäst någon som helst uppmärksamhet vid hur tätt eller på hurudana bostadsområden automaterna är placerade, eller på skadorna som kan uppstå. Det är det statsägda spelbolaget Veikkaus som ansvarar för placeringen.

Forskarna skriver att koncentrationen av spelautomater på de socioekonomiskt utsatta områdena är ett sätt att tillspetsa redan existerande socioekonomiska skillnader. Ju större utbudet av spel är, desto större är sannolikheten att man använder pengar på spel.

Den finländska lagstiftningen, som baserar sig på statligt spelmonopol, förutsätter att man förebygger och minskar skador av penningspel. Enligt forskarna skulle det vara mycket enkelt att reglera placeringen av spelautomater på ett sätt som skulle vara mer rättvist och som skulle innebära mindre risk för skador.

Kritik mot undersökningen har bland annat kommit från Veikkaus. Man har påpekat att det i de områden som spelen oftast förekommer helt enkelt finns en större täthet av köpcentra och andra typiska platser för spelautomater.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Nyckelord

spelautomater

Följ oss på sociala medier: