Den nya alkohollagen delar regeringen

Alkohol

Publicerad 24 feb 2016

De finska regeringspartierna ska försöka enas om en ny alkohollag. Förslaget som familje- och omsorgsministern presenterade för ett par veckor sedan kommer att liberalisera alkohollagen, men inte tillräckligt mycket enligt större delen av regeringen.

Finlands familje- och omsorgsminister Juha Rehula (Centern) har presenterat en reform av alkohollagen för ministerarbetsgruppen. Den nya lagen kommer att innehålla en rad liberaliseringar som kommer att avveckla ”onödiga, föråldrade och stela normer”. Restaurangers serveringstider ska förlängas och serveringstillstånden för olika alkoholdrycker slopas.

 

 

I Rehulas förslag förändras inte Alkos ställning, bortsett från att monopolbutikerna ska få ha öppet en timme längre om kvällarna, till klockan 21.

– Det finns ingen anledning att ändra på Alkos monopolställning med avseende på minskningen av alkoholens skadeverkningar. Detta innebär att till exempel starköl eller viner inte kommer att finnas i detaljhandelns sortiment, säger minister Rehula i social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande.

Inte tillräckligt enligt kollegorna

Rehula får ordentligt mothugg av de övriga regeringspartierna. Både Samlingspartiet och Sannfinländarna vill ha betydligt större friheter i lagen och vill bland annat se att matbutiker ska få sälja starkare drycker, att deras försäljningstider ökar och att reklamförbudet liberaliseras, skriver Helsingin Sanomat.

Sannfinländarna vill se drycker med upp till 8,5 procent alkohol i matbutikerna och säger att det skulle gynna småbryggerier i Finland. Partiet vill också ge butikerna möjligheten att sälja andra än jästa alkoholdrycker, som till exempel alkoläsk.

Centern, med minister Rehula i spetsen, vill hålla kvar begränsningarna på matbutikernas försäljningstider av alkohol. Han säger att en förlängning från klockan 21 till 23 skulle påverka försäljningen i restaurangerna.

– Tiden mellan klockan nio och elva på kvällen är en livlig tid på restaurangerna särskilt under fredagar och lördagar. I stort gäller det att hellre flytta alkoholkonsumtionen från hemsofforna till restaurangerna. säger Rehula.

Samlingspartiet och Sannfinländarna vill öka försäljningstiderna för matbutikerna.

Social- och hälsovårdsministeriets mål är att ge ett slutgiltigt lagförslag till riksdagen innan sommarledigheten och att godkänna en ny lag som träder i kraft 1.1.2017

Julius von Wright
redaktör popNAD

Publicerad 24.2.2016

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint