Berusningsdrickande är fortfarande vanligare i Norden än i Sydeuropa

Alkohol

Malin Wikström, webbredaktör
Publicerad 5 apr 2017

Enligt en ny europeisk undersökning dricker folk i norra och östra Europa fortfarande mer alkohol per gång, men mer sällan, än i länderna kring Medelhavet.

Det här kommer fram i den europeiska RARHA SEAS-undersökningen som gjorts för första gången. Av dem som rapporterat att de någon gång under det senaste året druckit stora mängder alkohol, det vill säga minst 5 portioner för män (60 gram ren alkohol) och minst 4 för kvinnor (40 gram), ligger de nordiska länderna, samt Storbritannien och Litauen, i topp. 

Över 65 procent av danskarna säger sig ha druckit stora mängder alkohol det senaste året. De övriga nordiska länderna kommer tätt efter, i Sverige, Finland och på Island har också över 60 procent av de svarande druckit stora mängder alkohol åtminstone en gång, motsvarande siffra för Norges del ligger på 60 procent. I Italien och Portugal ligger samma siffra runt 10 procent.

I Finland och på Island utgör berusningsdrickande en stor del av alkoholkonsumtionen, nästan 50 procent, medan den i Italien är mindre än 10 procent.

I Norden finns det också färre nykterister än i Sydeuropa. Bara drygt 7 procent av danskarna svarade att de inte har druckit någon alkohol överhuvudtaget under det senaste året, motsvarande siffra för Portugal är över 25 procent och Italien över 30 procent.

Öl är den alkoholdryck som dominerar i 12 länder, bland annat i Finland, Sverige, Norge och på Island. I Danmark däremot, dricks det nästan lika mycket vin som öl.

 

 

 

FacebookXLinkedInEmailPrint