Amerikanskt läkemedelsföretag begär konkurs

Narkotika

Johan Myrskog, webbredaktör
Publicerad 16 sep 2019

Det ökända amerikanska läkemedelsföretaget Purdue Pharma som stämts av tusentals kommuner och så gott som alla delstater i USA för sin roll i opioidkrisen vill nå förlikning, rapporterar bland andra Wall Street Journal. Planen verkar vara att företaget begärs i konkurs samtidigt som man ämnar fortsätta sälja företagets mediciner genom ett nytt bolag som i sin tur ska ge intäkter för att betala de målsägande. Däremot fortsätter företaget att förneka att de skulle ha gjort något fel och hävdar att de marknadsfört sina produkter på ett ansvarsfullt sätt.

Purdue Pharma anses höra till de större spelarna bakom den amerikanska opioidkrisen, särskilt genom den aggressiva marknadsföringen av den beroendeframkallande, smärtstillande medicinen OxyContin som introducerades 1996.

Till andra stora läkemedelsföretag som kopplas samman med opioidkrisen hör bland andra Johnson&Johnson, Cardinal Health Inc. och McKesson Corp. Man räknar med att opioidkrisen i USA sedan 1999 skördat över 400 000 människoliv.

FacebookTwitterLinkedInEmailPrint