FILTRERA:

Allt svårare att få tag på snus i Finland – nu beställs nikotinsnus från utlandet

Tobak

Malin Wikström, webbredaktör
Publicerad 21 apr 2020

Tidningarna Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet skriver att snuset håller på att ta slut i Finland, på grund av reserestriktionerna mellan Sverige och Finland. Istället har beställningarna av nikotinsnus från utlandet ökat, enligt Tullen.

Både Tullen och användare uppger för tidningarna Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet att snuset håller på att ta slut i gatuhandeln i Finland. Det har lett till att priset har stigit.

Handeln med snus, som sker på den svarta marknaden, har förändrats på grund av reserestriktioner som införts till följd av pandemin. Den 20 mars försvårades importen av snus i och med att Finland begränsade resandet mellan olika länder, bland annat Sverige. Inom EU är snusförsäljning tillåten endast i Sverige, där kan finländare köpa snus för eget bruk. Många säljer det dock vidare, något som är olagligt.

Också i vanliga fall köper många finländare sitt snus via olika kanaler på den svarta marknaden, till exempel via sociala medier. På Tullen har man sett att det ännu finns snus till salu via kanaler på sociala medier, men tror att snuset tar slut inom några veckor. Då kan det hända att man försöker få in snus i landet via godstrafiken, säger bevakningsdirektör Hannu Sinkkonen på Tullen till Helsingin Sanomat. Enligt en användare är det däremot lätt att få tag på hemlagat snus, som finns på marknaden till oförändrat pris, skriver Hufvudstadsbladet.

Enligt Tullen har man den senaste tiden sett en ökning av nikotinsnus som beställts från utlandet via post. Nikotinsnus klassas som ett läkemedelspreparat i Finland om det har en nikotinhalt på över fyra milligram snus per portion.

FacebookXLinkedInEmailPrint

Nyckelord

coronavirus, nikotinsnus, snus

Följ oss på sociala medier: