Professor vill ha fler alkoholteam inom hemvården
Folkhälsa
18 dec 2018
Det är inte ovanligt att omsorgspersonal i Sverige saknar både utbildning och riktlinjer för att arbeta med äldre med alkoholproblem. Många har kanske bara en eller två dagars utbildning. - Men det är inte bristen på utbildning som kan orsaka de största problemen. Det är i stället bristen på resurser. Att inte kunna jobba två och två och att sakna tid som behövs för brukare med alkoholproblem.
Det säger professor Evy Gunnarsson vid Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet. Hon har de senaste åren lett projekt kring hemtjänstens arbete med äldre personer som har hälsoskadliga alkoholvanor.
Det är ganska vanligt att det är hemtjänstpersonalen som upptäcker om en person har ett riskdrickande eller alkoholproblem. I princip finns två grupper av äldre med skadliga alkoholvanor. Det är personer, framför allt män, med svåra alkoholproblem och personer, framför allt, kvinnor, som har en tendens att försöka dölja sitt skadliga alkoholbruk.
Uppdraget är att ge omsorg
Hemtjänstens uppdrag är att ge omsorg, inte bedriva missbruksvård. Den har också att ta hänsyn till den äldres självbestämmande. Det finns alltså ingen anledning för hemtjänsten att ta upp frågan om alkohol eller skadliga dryckesvanor utan i stället låta den äldre börja prata om det.
I hemmet är det samma arbete som ska utföras, oavsett den äldres problem. I bland vet personalen inte vad som väntar dem bakom den stängda dörren. I tyngre fall kan det vara en person som kissat ner allt, har kräkts, är påverkad och befinner sig i misär.
– Då lämnar man inte personen utan blir försenad till nästa brukare, säger Evy Gunnarsson och fortsätter:
– Detta är ett stort dilemma för personalen. Klocktiden är biståndsbedömd men den reella tiden kan ta över. Det kan bli många avvikelser med de här brukargrupperna. Att finna någon i ett hemskt skick tar mer tid, eftersom ingen vill lämna en annan människa i det tillståndet.
Handledning alldeles nödvändigt
Utbildning är nödvändigt för dem som ska arbeta med äldre som har missbruksproblem. Men minst lika viktigt, tycker Evy Gunnarsson, att handledning är. I Sverige är det ofta biståndshandläggarna som kan få handledning i hur man hanterar äldre med skadliga dryckesvanor – inte de som bokstavligen står på golvet och varje dag möter brukarna i deras hem.
– Precis som det finns demensteam vill jag se fler alkoholteam. Det är nästan nödvändigt att jobba två och två för att sköta de tyngsta missbrukarna. I mindre kommuner har vi sett att man kan gå i par om situationen bedöms kunna bli hotfull eller aggressiv, säger Evy Gunnarsson.
Hur bemöter hemtjänstpersonalen personer de misstänker kan ha problem med alkoholen? Evy Gunnarsson tror att många är rädda för att fråga. Om en person fallit och slagit sig illa är det till exempel inte självklart att fråga om personen hade druckit alkohol.
– Att våga fråga, det är ett viktigt inslag i en utbildning. Det finns metoder för hur man kan fråga utan att moralisera och där man i stället kommer in på olika lösningar.
Där det inte finns en utbildning som grund att stå på kan riktlinjer vara en bra bas att utgå ifrån. Strikt juridiskt kan hemtjänsten inte neka att köpa hem alkohol till en brukare. Men en del upplever obehag och känner att de ägnar sig åt langning. I Sverige finns ingen enhetlig hållning, kommuner gör olika. Några har riktlinjer kring frågan medan andra låter personalen själva avgöra hur de vill göra. Återigen, även här kan, menar Evy Gunnarsson, handledning vara en hjälp och en form av utbildning för personalen.
Den åldrande kroppen och alkohol
Det är lätt att dra alla i en viss kategori över en kam. Till exempel genom att tro att alla 80-åringar fungerar ungefär lika. Men hälsoläget varierar mycket i den ålderskategorin. Många tar mediciner utan att läkare eller annan omsorgspersonal har koll på om de dricker.
– Generellt finns det större variationer mellan 80-åringar än mellan 50-åringar när det gäller hälsoläget. Vi tål olika mycket och jag menar att alla, såväl hemtjänstpersonal som läkare, borde lära sig mer om den åldrande kroppen och alkohol.
När vi tänker på missbruk tänker vi oftast på den arbetsföra befolkningen. Men det ser olika ut. Vissa slutar att dricka, vissa ökar konsumtionen medan det hos vissa är andra problem som blommar ut.
– Alkohol är en depressiv drog, när det handlar om ett ihållande drickande. Det kan orsaka sömnproblem, oro och depression. En del självmedicinerar mot smärta eller leda samtidigt som de äter dåligt, säger Evy Gunnarsson.
För att kunna se detta och inte minst hantera det nämner Evy Gunnarsson åter alkoholteam. Där kan man hämta stöd hos både handledare och kollegor.
Hemtjänstens personal måste få känna att de kan hjälpa sina brukare till en rimligt dräglig tillvaro, inte nödvändigtvis att det finns ett mål där brukarna ska bli helnyktra.